Решават съдбата на Белене до три седмици


Решават съдбата на Белене до три седмици
Снимка:

354

Въпросът за това дали ще продължи строителството на АЕЦ Белене ще бъде решен през следващите три седмици, съобщи днес в ефира на БНТ премиерът Бойко Борисов.

Проектът или ще бъде одобрен, или ще бъдат прекратен въз основа на оценката на неговата ефективност, цена и сигурност.

Тя ако е била ефективна, да са я направили досега много преди мен. Факт е, че и Станишев не е посмял да я прави - социалистите трябва да го знаят. Нито Първанов е посмял да го натисне да започнат да строят. Само са съборили, прибрали са кредитите и сега ние трябва да платим половин милиард, посочи той.

Ситуацията в АЕЦ Белене е динамична. В момента единственото финансиране е предложено от руската страна, коментира днес по ТВ 7 енергийният министър Трайчо Трайков.

Правим анализ как ще се развие пазара и преговаряме за акционерното участие - каква лихва и с какво разпределение на рисковете ще бъде проекта, уточни той.

Трайков обясни, че голяма част трябва да бъде чрез заемно финансиране – 70 към 30. За да имаме 51%, трябва да сме платили 16% от стойността на централата. Все още обаче нямаме парите, тъй като става въпрос за заем.

Цената няма да е ясна до момента, в който не се знае при какъв процент се вземат кредитите, подчерта Трайков.

Министърът отново припомни, че произвежданата енергия от АЕЦ Белене би била само за износ. В момента продаваме и то на добри цени. Това носи печалба за сектора в сегашния му вид. Цената на тока от новата централа ще бъде четири пъти по-висока, предупреди Трайков.

Министърът отбеляза, че АЕЦ Козлодуй ще е основният енергиен проект.

Няма друг толкова евтин проект, категоричен бе той. По думите му има възможност да бъдат построени още три площадки, където да бъде изграден нов седми блок.

Конкурсът за изграждането на АЕЦ Белене бе обявен през 2005 година, като победител стана руската компания Атомстройекспорт. На 30 септември 2011 година бе подписано ново споразумение за удължаване на преговорите по строителството до 31 март 2012 година.

  • Етикети:

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.81448
  • GBP
    1
    2.27277
  • JPY
    100
    1.16509
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички