Революцията на ВЕИ


Революцията на ВЕИ
Снимка:

1074

Възобновяемите енергийни източници са на прага на нова ера. Или поне това прогнозират анализатори на Ernst& Young, обосновавайки се с очакван бум на потреблението на електроенергия, поевтиняване на технологиите и облекчен достъп до финансиране. Новият доклад на експертите бе публикуван по повод десетия юбилей на индикатора Renewable Energy Country Attractiveness Index (RECAI).

През 2012 г., общият обем на инвестициите в „чистата” енергия достигна 269 млрд. долара, което представлява петкратен скок в сравнение с 2004 г.

Секторът вече се конкурира успешно с конвенционалните производители. Новите технологии при производството на соларни панели, котли за биомаса и мини вятърни турбини позволиха на корпорациите да изграждат собствени малки електростанции, което прекрои представата за потреблението на енергия.

„Възобновяемите енергийни източници вече са разпространени по целия свят. От Япония до Югоизточна Азия, от Африка до Южна Америка, те доказаха своята жизнеспособност и делът им в енергийния баланс непреклонно се увеличава. Все пак, наблюдават се и някои „болки на растежа”. В бъдеще можем да очакваме свиване на правителствените стимули, има и някои тревожни признаци за създаване на търговски бариери. Сравнително малкият бранш е на ръба на нова ера и ръководителите на компании трябва да са добре запознати с международния бизнес, да отчитат глобалните политически тенденции и ефективно да развиват нови бизнес модели”, коментира ръководителят на отдела по чисти технологии на Ernst& Young Гил Форер.

Ново десетилетие – нов индекс

Досегашният индекс на привлекателността на отделните държави, що се отнася до инвестициите във възобновяеми енергийни източници, се изчисляваше по методика, която взимаше предвид измененията на инвестиционните фактори и развитието на сектора. Основните корекции, въвеждани десетилетие след раждането на RECAI, включват нарастващ акцент върху делa на ВЕИ в общия енергиен баланс на отделните държави, потреблението и доставките на електроенергия, конкурентната среда, актуалните нива на въглеродно замърсяване, както и политическата и икономическа стабилност.

„Фундаментални икономически показатели, като ръстът на потреблението на електроенергия и ценовата достъпност на ВЕИ в сравнение с конвенционалните източници са определящи за развитието на сектора. Преработената методика ни позволява с по-голяма ефективност да анализираме инвестиционната привлекателност на всеки отделен пазар”, коментира Бен Уорън от Ernst& Young.

Ръст в Южна Америка и Азия – стагнация в Европа и Близкия Изток

Индексът RECAI е с най-висока стойност за САЩ, докато Китай отстъпва на второ място поради въведените бариери пред чуждестранните инвеститори. Все пак, перспективите пред сектора остава позитивни, поради очаквания продължителен убедителен ръст на брутния вътрешен продукт в Поднебесната империя и засиленото потребление на електроенергия.

В последно време Румъния рязко съкрати субсидиите, което задълбочи мрачните настроения относно Източна Европа.

В Южна Америка също се очаква оживление на потреблението и това повишава значимостта на региона. В Чили се осъществяват проекти по изграждането на електроцентрали за концентрирана слънчева енергия (CSP) с обща мощност от 300 до 400 мегавата. Перу дебютира в индикатора поради богатите си ресурси и здравословният инвестиционен климат. Приетите нови икономически решения в Бразилия може донякъде да ограничат високите темпове на експанзия, които бяха характерни за региона в последните години.

Високото ниво на инвестиционна активност в Япония и Австралия води до повишаване на стойността на индекса RECAI за тези две държави. Сред нововключените страни е и Тайланд поради големия си ресурс на слънчева енергия, количеството реализирани проекти и стабилната поддръжка от страна на фискалните и регулаторни органи.

Няколко близкоизточни и североафрикански държави, като Египет, Тунис и ОАЕ, напуснаха групата на лидерите поради бавното си възстановяване след Арабската пролет.

  • Етикети:

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички