Революцията с шистовия газ зарадва... производителите на стомана


Революцията с шистовия газ зарадва... производителите на стомана
Снимка:

343

Революцията с шистовия газ, която вля сили на химичните гиганти и натисна котировките на горивото надолу, сега породи нова надежда и за една страдаща американска индустрия: производството на стомана.

Световни гиганти обявяват, че ще отворят производствени мощности в Новия свят, привлечени от възможността да използват шистов газ при преработката на желязната руда, вместо традиционните въглища. Технологията е позната отдавна, но досега просто не е била финансово ефективна, отбелязват анализатори, цитирани от Bloomberg.

На 19-ти декември австрийската Voestalpine AG обяви, че ще построи завод в Америка на стойност 500 млн. евро, а щатската Nucor Corp. планира инвестиции от $750 млн. в Луизиана. Това са само двама от поне петимата гиганта, които смятат да се възползат от бума в добива на шистов газ.

Новооткриваният капацитет е шанс за спасение за производителите на стомана, които страдат от колапса на стоковите борси, последвал финансовата криза. Американските представители на сектора водят отчаяна битка да запазят печалбите си на фона на слабото вътрешно потребление, ниските цени и конкуренцията на китайския внос. И докато глобалното производство на стомана отбелязва 14% ръст от 2008 г. до момента, продукцията в САЩ се топи с 3.4 на сто.

Благодарения на шистовия газ обаче, ситуацията може лесно да се обърне. Докато все повече компании, привлечени от евтиното гориво, отварят производствени мощности, не само че разходите по производство на стомана падат, но и търсенето се увеличава.

  • Етикети:

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.81179
  • GBP
    1
    2.27361
  • JPY
    100
    1.16245
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички