„Рио Тинто” съкращава 1 700 работници в Монголия


„Рио Тинто” съкращава 1 700 работници в Монголия
Снимка:

997

Минно добивният гигант „Рио Тинто” ще освободи от длъжност 1 700 работници от огромния медодобивен комплекс „Ою Толгой” в Монголия, съобщава БГНЕС. Комплексът трябваше да разработи един от най-големите залежи на мед в света, но се бави с години основно поради политически спънки.

Плановете бяха за разширяването на подземните работи да бъдат инвестирани нови 5 млрд. долара. Но през юли правителството за пореден път спъна работата като съобщи, че средствата трябва да бъдат одобрени от парламента. Само че депутатите са във ваканция.

"Ще се наложи 1 700 от нашите работници и наши подизпълнители да бъдат съкратени. Всичко е в съответствие с изискванията на местното и международното законодателство", заяви говорител на „Рио Тинто”.

Според англо-австралийската фирма в „Ою Толгой” работят 10 888 души., 90% от които са монголци. Когато заработи с пълен капацитет се очаква мината да произвежда огромни количества мед и злато годишно в продължение на 20 г. Предвиждаше се този проект да е един от стълбовете на монголската икономика в продължение на десетилетие и да генерира около 1/3 през 2019 г. Монголското правителство притежава 34% от акциите в мината, останалите са собственост на „Рио Тинто”. Местните власти обаче създават редица стъпки, които спират реализацията на проекта.

  • Етикети:

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички