"Росатом" продава половината си дял в турската АЕЦ "Аккую"


"Росатом" продава половината си дял в турската АЕЦ "Аккую"
Снимка:

5552

Държавната руска компания „Росатом“ продава 49% от своите дялове в непостроената турска атомна електроцентрала „Аккую“.

Според Анадолската агенция, цитирана от в. „Хюриет“, причина за продажбата са финансови затруднения заради икономическите проблеми на Русия. Но по-скоро истинските причини са свързани с обтегнатите руско-турски отношения.

За момента се съобщава, че интерес към закупуването на дяловете има местната турска компания „Cengiz Construction“, която също така е спечелила търга за пристанището в рамките на първата атомна електроцентрала в Турция, намираща се в средиземноморската провинция Мерсин.

Всички акции в „Аккую“ принадлежат на руската компания и по тази причина продажбата може да се приема за нещо нормално, коментираха експерти пред Анадолската агенция.

Напредъкът около проекта на стойност 20 млрд. долара, се забави заради обтягането на отношенията между Москва и Анкара след свалянето на руския самолет на турско-сирийската граница през ноември миналата година.

Новосъздадената компания, която се занимава с изпълнението на проекта - „ Akkuyu Nuclear Joint Stock Company“ беше учредена, след като „Росатом“ подписа споразумение с турското министерство на енергетиката през 2011 г. Централата, която има продължителност на живота от 60 години, трябва да влезе частично в употреба през 2020 г., а през 2023 да заработи на пълна мощност. Тогава се навършват и 100 години от създаването на съвременната турска република.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички