"Росатом" ще строи вятърни паркове в Южна Русия


"Росатом" ще строи вятърни паркове в Южна Русия
Снимка: Getty Images / Guliver

4027

По време на Руския инвестиционен форум в Сочи АО „ВетроОГК“, дъщерна компания на „Росатом“, подписа редица документи за строителството на вятърни паркове с обща мощност до 600 мегавата в Южна Русия. Това съобщава atomic-energy.ru.

По-конкретно бе подписан Протокол за реализиране на инвестиционен проект за изграждане на 200 мегавата вятърни електроцентрали в Краснодарския край. Общият обем на инвестициите е 20,5 милиарда рубли. Очаква се централите да бъдат въведени в експлоатация в края на 2019 г.

Подписано бе и споразумение за сътрудничество за изграждане на вятърни електроцентрали с обща мощност до 400 мегавата в Ставрополския край.

„Южна Русия е приоритетен регион за реализиране на стратегията на „Росатом“ в направление ветроенергетика. Като се има предвид локализацията на вятърни турбини във Волгодонск, „Росатом“ ще създаде в региона близо 1000 нови работни места. Това е добър старт за развитието на новия отрасъл и диверсифицирането на портфейла на корпорацията в безвъглеродния сегмент на енергетиката“, заяви генералният директор на АО „ВетроОГК“ Александър Корчагин.

Освен това „Росатом“ инвестира 15 милиарда рубли в локализиране на производството на вятърни турбини и строителството на вятърни електроцентрали с мощност над 100 мегавата в Ростовска област.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички