Роснефт и Exxon почват сондажи в Арктика година по-рано от предвиденото


Роснефт и Exxon почват сондажи в Арктика година по-рано от предвиденото
Снимка:

414

През 2014 година руската компания "Роснефт" и Exxon Mobil ще започнат съвместни сондажи в Карско море, съобщи пред журналисти президентът на "Роснефт" Игор Сечин. Това е с година по-рано, отколкото беше предвидено по план

"Приключихме комплексът от геоложко-проучвателни работи с Exxon Mobil, определихме мястото за сондажи, наехме сондажна платформа и през август - септември ще пуснем първата сонда в Карско море. Предполагаме, че тази дейност ще завърши, казвам го с достатъчна степен на увереност, с откриването на нови нафтени и газови проекти", посочи Сечин, цитиран от БГНЕС. Той допълни, че е много приятно когато работата върви по график, а в случая има и изпреварване на графика с една година.

През февруари 2013 г. "Роснефт" и Exxon Mobil разшириха мащабите на сътрудничеството си в рамките на споразумението за стратегическо сътрудничество от 2011 г. То предвижда съвместно усвояване на около 600 000 кв. м. площ за проучване под арктическия континентален шелф на Русия, потенциално участие на "Роснефт" в разработката на нефтеното и газово находище "Пойнт Томсън" в Аляска, съвместна оценка за възможностите за реализация на проект за сгъстен природен газ в Далечния изток на Русия. Договореностите предвиждат геоложко-проучвателни работи в Чукотско и Карско море.

  • Етикети:

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички