Румъния взе 72 млн евро от продажбата на акциите на Трансгаз


Румъния взе 72 млн евро от продажбата на акциите на Трансгаз
Снимка:

449

72 милиона евро получи Румъния от продажбата на пакет от 15 на сто от акциите на газовата компания Трансгаз на борсата, съобщи министърът на енергетиката Константин Нита.

"Операцията беше увенчана с успех, добро начало на приватизациите, които ще последват", заяви Нита на пресконференция. Около 70% от акциите, чиято средна цена достигна 179 леи (40 евро), бяха купени от чуждестранни инвеститори.

По данни на министерството продажбата на пакета щеше да донесе на държавата максимум 90 милиона евро. Продажбата е част от ангажиментите на Букурещ към МВФ и ЕС, които настояват за приватизацията на големи енергийни и транспортни компании, за да станат по-рентабилни.

След Трансгаз Букурещ планира да продаде пакети с акции от Нуклеарелектрика, управляваща ядрената централа Чернавода през май, както и от газовата компания Ромгаз, от енергийния комплекс Олтения и от водноелектрическата компания Хидроелектрика през септември.

Сроковете за продажбата на акции от тези компании бяха многократно предоговаряни с МВФ, след като властите в Букурещ не изпълниха обещанията си. Спазването на договорения през януари календар с международните кредитори ще улесни задачата на лявоцентристкото правителство, което иска да сключи ново споразумение с МВФ и ЕС през есента.

През 2009 г. Румъния получи заем от 20 милиарда евро от МВФ и ЕС в замяна на драконовски съкращения на разходите, а през март 2011 г. подписа ново споразумение за кредитна линия от 5 милиарда евро.

  • Етикети:

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82481
  • GBP
    1
    2.28811
  • JPY
    100
    1.16232
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички