Русия - домакин на среща на върха на МААЕ


Русия - домакин на среща на върха на МААЕ
Снимка:

454

От 27 да 29 юни в Санкт Петербург ще пристигнат водещите международни експерти, ръководители на атомни компании, представители на правителствата на различните страни, съобщава БГНЕС.

На срещата ще се обсъди ролята на ядрената енергетика в смекчаването на последиците от промяната на климата и за удовлетворяването на растящите глобални потребности от електроенергия.

Генералният директор на МААЕ Юкия Амано вече заяви, че конференцията може да се превърне в повратен момент за развитието на ядрената енергетика. На нея ще се обсъжда как ще се развива отрасълът след аварията в Япония от март 2011.

През май Амано посети Русия, където направи обиколка на различни ядрени обекти, включително провери работата на допълнителното оборудване на Калининската АЕЦ, инсталирано в рамките на проведените стрес тестове. След като пусна в действия аварийните дизелови генератори генералният директор на МААЕ не се удържа и определи тяхната работа като отлична, уточнявайки, че това оборудване толкова лесно се управлява, както и неговият собствен автомобил.

Според оценките на Амано, общата мощност на АЕЦ по света може в близко бъдеще да нарасне с още 80-90 ГВт. В момента в света работят 194 АЕЦ с 437 енергоблока с обща мощност 372 ГВт.

Важна тема на конференцията ще бъде и перспективите на атомната генерация на фона на "шистовата революция" и развитието на възобновяемите енергийни източници. МААЕ смята, че нито алтернативната генерация, нито шистовият газ ще успеят да изтласкат атомната генерация от световния енергиен баланс. Делът на възобновяемата енергетика в света ще се увеличава, тя има някои предимства, но възобновяемите източници на енергия имат и своите негативни страни, включително високата цена и невъзможността да бъде използвана в качеството си на базова генерация.

Юкия Амано отбеляза, че до 2030 делът на атомната генерация в света ще нарасне най-малко с 23%, а максимум - ще се удвои. Минаха две години от японските събития, но все повече нови страни заявяват своята готовност да строят атомни електроцентрали. "Росатом", един от домакините на срещата в Санкт Петербург, вече има поръчки за 19 енергийни блока, а през 2030 неговият портфейл може да нарасне до 80 милиарда долара. Това се дължи на високото доверие към руските ядрени технологии и експертизата на руските специалисти в тази област, подчерта неотдавна президентът на Световната асоциация на организациите, експлоатиращи АЕЦ /WANO/ Дънкън Хоторн. Вероятно това е една от основните причини за провеждането на конференцията на МААЕ в Русия. Преди това подобни срещи са се провели само в Париж и Пекин.

  • Етикети:

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80078
  • GBP
    1
    2.28624
  • JPY
    100
    1.15559
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички