Русия и Япония обединяват сили в петролния бизнес


Русия и Япония обединяват сили в петролния бизнес
Снимка:

416

Япония и Русия подписаха в сряда споразумение за съвместна разработка на площи, потенциално богати на петрол и газ в Охотско море в руския Далечен изток, предаде БГНЕС.

Петролният гигант "Роснефт", контролиран мажоритарно от руската държава и "Инпекс" /Inpex/, петролна компания, в която японското правителство е най-големият акционер, подписаха протокол за проучване и използване на два блока, разположени на няколкостотин километра южно от град Магадан.

"Предполага се, че в тази област край Магадан се съдържат значителни запаси от нефт и газ", съобщи Инпекс в изявление.

Според японския ежедневник Йомиури /Yomiuri/, резервите се оценяват на 3,4 милиарда барела, съответстващи на нуждите на нефт, внасян в Япония за три години.

Инпекс съобщи, че получава правата на една трета от подземните въглеводороди в района.

"Това партньорство на Инпекс с Роснефт може да предложи възможност да разшири дейността си в Русия, страна с огромни залежи на петрол", заяви японската компания.

Според изданието японското публично дружество ще финансира между 50 и 75% от разходите за проучване. Работата трябва да започне през 2017 година.

Миналия месец японския премиер Шиндзо Абе и руският президент Владимир Путин се съгласиха да си сътрудничат в развитието на руския Далечен Изток и източната част на Сибир. Това стана по време на първото официално посещение от десет години насам на ръководител на японско правителство в Русия.

В средата на април "Роснефт" подписа друг договор за сътрудничество с японска компания, този път с търговска къща "Марубени" /Marubeni/, във връзка с огромен проект за втечняване на природен газ в руския Далечен Изток.

Японци вече си сътрудничат с руснаци в добива на природен газ на руския остров Сахалин, припомня АФП.

Двете страни работят по тези енергийни проекти, въпреки липсата до мирен договор след края на Втората световна война, заради спора за суверенитета върху четири от Курилските острови, наричани от Япония "северни територии" и анексирани от Съветския съюз в края на конфликта.

Лишена от природни ресурси и изправена пред спешни енергийни нужди след ядрената авария във Фукушима през март 2011 г., Япония умножи инициативите, осигуряващи и достъп до въглеводороди.

  • Етикети:

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.81667
  • GBP
    1
    2.27939
  • JPY
    100
    1.17503
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички