Русия ни даде 20% отстъпка от цената на газа


Русия ни даде 20% отстъпка от цената на газа
Снимка:

421

Имаме над 20% намаление на цената на газа от 1 януари 2013 г. Постигнахме цена, възможно най-ниската за страна, която не инвестира в газово находище.

Това обяви днес министър-председателят Бойко Борисов след като подписахме окончателно инвестиционно решение за "Южен поток", предаде БГНЕС.

Свързват ни десетки години успешна съвместна дейност. Цената на природния газ за България е преференциална и е най-ниската възможна за страна от тази категория, каза генералният директор на "Газпром" Алексей Милер. Той заяви, че договорът е сключен за 10 години.

Ние настоявахме за 6 години договор, но от "Газпром" искаха за 10 години, и ние казахме така, че подписваме за 210 години, но на 6-та година можем да предоговаряме цената в зависимост от ситуацията, уточни Борисов.

България ще получава природен газ без посредници

Ние вече си изпатихме с газовата криза, подобен газопровод гарантира, че няма български гражданин да остане без газ, каза премиерът.

Той изтъкна, че от българска страна сме поискали да отпаднат посредниците, стотици милиони са се губили сред тях. Огромно усилие беше да се махнат, каза Бойко Борисов. 

Днес подписахме окончателно инвестиционно решение и трябва да кажа, че България заедно с нас пристъпва към реализирането на проекта, заяви Милер.

Това означава, че това е окончателно съгласие между двете страни, да започнат строителната дейност, каза Милер и поздрави всички с това знаменателно събитие. България се превръща в една най-големите транспортьори за подаване на руски газ към Европа. Това издига статутът на България като като играч на пазара на доставки на газ, каза още той.

Доставките на руски газ ще започнат през декември 2015 г.

Милер благодари на българските си колеги, на Борисов и на България. Работата се провеждаше в конструктивен дух. Постигната е взаимно-изгодна договореност. България сега ще получава руски газ като се избягват териториите на други страни, заяви Милер.

Относно "Южен поток" - абсолютно всички процедури са подписани и на 7 декември в Анапа ще има тържествени прояви свързани с началото на строителството на газопровода, каза Милер.

От своя страна икономическият министър Делян Добрев заяви, че

дължината на трасето е 540 км с 59 км отклонение.

"Общо над 900 м са тръбопроводите. Имаме три компресорни станции с приемна станция на брега на Черно море. Входната точка е южно от Варна, северната точка е при границата със Сърбия. След старта на експлоатацията на газопровода няма да сме зависими от други държави, през които минава газът, той ще постъпва от Русия направо в България. Господин Милер е прав, че между България и Русия ние изграждаме една газова граница с този проект. Със сигурност ще имаме допълнителна сигурност на доставките. България е последната от държавите, участващи в проекта, която преди малко подписа окончателно "Южен поток". Всички държави към момента са взели окончателно решение и могат да продължат с останалата фаза от развитие на проекта", добави Добрев.

 Най-важното беше поставено от българска страна – доставките на газ ще се осъществяват без посредници, обобщи Милер.

 Борисов посочи още днес, че проектът "Набуко" е приоритет и на ЕК. Отново повтарям, че "Набуко" е също наш приоритет, и на 10 януари ще започнем изграждането на интерконектор и по "Набуко". За съжаление от азербайджанска страна не се дава гаранция кога ще дойде газа и откъде.

 

  • Етикети:

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80361
  • GBP
    1
    2.28258
  • JPY
    100
    1.15757
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички