Русия ще настоява България да спази задълженията си по Белене


Русия ще настоява България да спази задълженията си по Белене
Снимка:

303

Русия е получила нота от България с молба спешно да се проведат преговори по въпроса за възможния отказ от строителството на АЕЦ Белене.

Представители на руското правителство ще проведат утре преговори с българската делегация водена от министъра на енергетиката Делян Добрев за АЕЦ Белене, съобщи министърът на енергетиката Сергей Шматко.

Имаме ясна юридическа база със съответните упълномощени структури от българска страна. При провеждането на преговорите ще изхождаме от строгото спазване на всички норми, правила и задължения на страните по съществуващите документи, подчерта руският министър.

Нашата позиция е следната – ние имаме разбираема юридическа база за взаимоотношенията със съответната упълномощена българска структура за строителството на Белене. Отдавна работим в този план. При нас е поръчано и се произвежда оборудване за тази централа, добави Сергей Шматко.

Руснаците имат своите причини да търсят компенсация, но ние също имаме аргументи да обясним защо не трябва да плащаме, каза министър Добрев преди да отпътува за Москва.

Той посочи, че България е похарчила над 1,3 милиарда лева по проекта.

Българското правителство реши вчера да се откаже от строителството на АЕЦ Белене. София смята да доплати и да инсталира новия блок в работещата АЕЦ Козлодуй, а в град Белене – да построи газова електростанция.

В случай на отказ на България от проекта, Русия може да предяви на София иск за вече изпълнените дейности.

Директорът на държавната корпорация Росатом Сергей Кириенко съобщи миналата седмица, че част от оборудването за АЕЦ Белене вече е готово.

Има само един проблем - българският възложител не си плаща, а нашите заводи работят, трупайки дългове, подчерта той.

Кириенко смята, че България може да доплати за оборудването, но се усъмни във възможността да се инсталира готовия реактор в АЕЦ Козлодуй. За това ще са необходими между 7-10 години, добави той.

Ако българската страна не плати за готовото оборудване. Ние имаме два варианта – или по съдебен път да получим парите, или взимаме това оборудване и го използваме за други проекти, например в Турция, каза Кириенко.


  • Етикети:

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички