Руските машиностроители чакат пари за Белене


Руските машиностроители чакат пари за Белене
Снимка:

449

Доставчиците на оборудване за АЕЦ "Белене", от строителството на която се отказа България, започнаха да пресмятат своите загуби, пише "Комерсант", цитиран от БГНЕС.

Според оценките на "Газпромбанк", за групата "Обединени машиностроителни заводи" (ОМЗ) те могат да надхвърлят 2 милиарда рубли. Поръчки на оборудване имат също така "Силови машини" и "ЗиО-Подолск".

За момента от София са обещали да купят само един реактор. Ако България не плати останалите поръчки, на "Росатом" ще му се наложи да прехвърля оборудване в други АЕЦ.

Вероятните загуби на контролираната от "Газпромбанк" група ОМЗ от потенциалното разтрогване на договорите за доставка на оборудване за българската АЕЦ "Белене" се оценяват на 2,152 милиарда рубли.

"Газпромбанк" отбелязва, че ОМЗ има редица договори с "руския главен изпълнител, отговорен за строителството на АЕЦ в Източна Европа". Става дума за влизащия в "Росатом" "Атомстройекспорт" (АСЕ).

"В договора са предвидени условия, позволяващи на главния изпълнител при определени обстоятелства да развали договора с групата ОМЗ", се отбелязва в отчета на банката.

Договорът за строителството на АЕЦ "Белене" беше подписан между АСЕ и НЕК през 2008 г. Но българското правителството отлагаше началото на проекта, а през март 2012 г. реши да се откаже от него. Към тази дата АСЕ беше поръчал вече оборудването с дълъг цикъл на производство. Окончателните сметки между страните трябва да бъдат направени, след като съвместната работна група определи обема на разходите на НЕК и АСЕ.

В края на март, източници, близки до преговорите, оценяваха общия обем на руските финансови претенции към българската страна на "минимум 1 милиард евро".

От "Росатом" обясниха за "Комерсант", че освен ОМЗ основен подизпълнител на АСЕ по "Белене" а "ЗиО-Подолск" (контролиран от "Атоменергомаш", обединяващ машиностроителните активи на държавната корпорация), произвеждащ парогенератори; "Силови машини" на Алексей Мордашов (произвежда турбини) и Carsib – консорциум между "Арева" и "Сименс", на който бяха поръчани системите за контрол и управление.

  • Етикети:

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички