Руското правителство може да приватизира държавния пакет в "Роснефт"


Руското правителство може да приватизира държавния пакет в "Роснефт"
Снимка:

1616

Руският министър на финансите Антон Силуанов заяви по руската телевизия, че за попълване на приходите в бюджет 2016 правителството обмисля на първо място приватизиране на 19,5% от държавния пакет в петролния гигант "Роснефт".

„Най-напред говорим за пакета, който трябваше да бъде продаден още преди няколко години. Това са 19,5% от държавния пакет в "Роснефт“, цитира РИА Новости изявлението на Силуанов. Не е изключено и приватизирането на ВТБ и Сбербанк, добави той.

Сега руската държава притежава близо 70% от "Роснефт", която дава 40% от руския добив на черно злато. През 2013 г. бяха предложени за продан 19,5%, но правителството промени решението си.

Силуанов подчерта, че правителството трябва да гради финансите на държавата и бюджет 2016 при нови реалности и съкратени възможности.

Подготвеният бюджет бе при цена 100 долара за барел, а днешната ситуация е съвсем различна. За да не се увеличава дисбалансът в бюджета, да се трупат големи дефицити и за да не се изядат бързо нашите резерви, сега трябва да решим как и откъде да вземем пари,  поясни министърът на финансите.

Според него става дума не само за приватизация и но и за допълнителна мобилизация да приходите за сметка на по-добро администриране и някои корекции в разходната част на бюджета.

Макар Русия да притежава резерви, изчислявани в края на годината на 8300 милиарда рубли (97 милиарда евро), Силуанов алармира срещу влошаване на ситуацията.

Сривът на цените на петрола доведе до обезценяване на рублата и създава сериозни рискове за бюджета, предупреди премиерът Дмитрий Медведев. Петролът заедно с природният газ носят над половината от бюджетните приходи на страната.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички