С 1 година се удължава погасяването на заема за Белене


С 1 година се удължава погасяването на заема за Белене
Снимка:

415

С 1 година ще бъде удължен срокът, в който НЕК трябва да погаси заема си от 250 милиона евро за строителството на АЕЦ "Белене".

Това каза министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев, предаде БГНЕС.

Добрев участва на Международен екологически конгрес за 2012 г. заедно с министъра на околната среда и водите Нона Караджова.

На въпрос за бъдещето на атомния реактор, предназначен за АЕЦ "Белене", министър Добрев каза, че има много възможни варианти за руския реактор, но в момента се работи в насоката той да бъде включен в 7-ми блок на АЕЦ "Козлодуй".

По темата за електроенергията, Добрев каза, че тя не може да бъде на същите ниски цени, има обективни причини, поради които цената на тока ще започне да расте през следващите години.

В България най-големият процент от хората в ЕС се отопляват с електроенергия, а това е най-скъпият източник, продължи Добрев.

В енергетиката това е сферата, която е с най-големия потенциал, но използва моментното състояние най-малко. Нищо не дава такава висока възвращаемост на средствата като проектите за енергийна ефективност. Минималната възвращаемост на проектите в сферата на енергийната ефективност е 20%, каза още Добрев.

Ние имаме програма за подпомагане на газифицирането на домакинствата със средствата от Международен фонд "Козлодуй", като очакваме да насърчим 8000 домакинства по този начин.

150 млн. евро по програма "Конкурентоспособност" ще бъдат безвъзмездно предоставени на бизнеса за модернизация и екологични проекти. Освен средствата от фонд "Козлодуй", 160 млн. лева са предоставени от банки. 80% от проектите са свързани с енергийна ефективност при потреблението. Това не е краят на енергийните проекти, уточни Добрев.

  • Етикети:

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички