С 4 лева поскъпват въглищата от "Мини Марица Изток"


С 4 лева поскъпват въглищата от "Мини Марица Изток"
Снимка:

17470

Министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев утвърди промяна на продажната цена на добиваните в "Мини Марица-изток" ЕАД лигнитни въглища, предназначени за производство на електроенергия, предаде БГНЕС

Считано от 1 септември тази година цената на въглищата ще бъде 75 лева за тон условно гориво (ТУГ). Досега цената на добиваните в "Мини Марица-изток" ЕАД въглища бе 71,50 лв/ТУГ.

Новата цена, както и увеличеното производство на централите в Маришкия басейн, ще доведат до повишаване приходите на "Мини Марица-изток" ЕАД от цена и произведена продукция, което ще благоприятства за промяна тенденцията на развитие на дружеството в посока стабилизиране, посочва в мотивите за решението си Стойнев. Увеличението на цената на въглищата ще осигури доброто функциониране на "Мини Марица-изток" ЕАД, запазване на работните места и нормалното изплащане на трудовите възнаграждения на работници и служители, както и реализиране на инвестиционната програма на дружеството, казва икономическият и енергиен министър.

Цената на въглищата, добивани в "Мини Марица-изток" ЕАД, не е повишавана през последните години. Новото увеличение от 01.09.2013 г., утвърдено от министър Драгомир Стойнев, няма да се отрази върху цената на електрическата енергия.

Увеличението на цената на въглищата, добивани в "Мини Марица-изток" ЕАД, е съобразено и с техническите, икономическите, финансови и социално-икономически фактори, свързани с производството на лигнитни въглища, както и компонентите за определяне на продажната им цена.

Екологични въпроси

В сряда, 13 август, в МОСВ е бил обсъден доклад, изготвен съвместно с МИЕ, съгласно който се предлагат мерки за намаляване на емисиите от основните замърсители на въздуха у нас – серен и азотен окис и прах. Министърът на околната среда Искра Михайлова вече посочи някои конкретни мерки от доклада – повишаване на степента на сероочистване и използване на въглища с по-ниско съдържание на сяра.

Основните замърсители със серен и азотен оксид в страната ни са ТЕЦ-овете, а причината е суровината (въглищата съдържат сяра и азот) и липсата на модерни сероочистващи инсталации в някои централите, които изискват сериозни инвестиции. Съдържанието на сяра на въглищата от Маришкия басейн достига 2,4% от теглото им. Според вида на въглищата в различни находища по света този процент варира от 0,5 до 10 на сто и по този показател нашите въглища не са с прекалено високо съдържание на опасното вещество. Българските въглища обаче не са толкова калорични и се използват по-големи количества за изработване на едно и също количество енергия.

По официални данни в България 51% от населението живее на места, в които има повишено количество на прахови частици във въздуха.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички