САЩ искат да избухне суровинна война, твърди немски вестник


САЩ искат да избухне суровинна война, твърди немски вестник
Снимка: Getty Images / Guliver

3334

Вашингтон започва продажба на нефт от държавния стратегически резерв с довода за необходимост от стабилизиране на бюджета, но всъщност зад икономическия мотив САЩ прикриват стремежа си да подпали суровинна война. Това твърди в свой материал влиятелният германски вестник Die Welt.

По принцип стратегическият резерв се използва само в крайни случаи: по време на кризи, войни и стихийни бедствия, както бе през 2005 година, когато ураганът „Катрина“ разруши десетки нефтени сонди, припомня вестникът. Нефтът от стратегическия резерв е последното средство при една извънредна ситуацията, една защитна мярка. Но сега тя очевидно се използва за нападение, продължава изданието.

Белият дом и Конгресът се съгласиха да бъдат продадени 8 процента от стратегическия нефтен резерв, който е 695 млн. барела. Според законопроекта за периода 2018-2023 година ще бъдат продадени 58 млн барела, като годишно продажбите ще варират от 5 млн до 10 млн барела. През 2015 година печалбата от продажбата на 58-те милиона барела ще отидат в общия фонд на Министерството на финансите.

Официалните данни гласят, че получената сума ще бъде изхарчена за „стабилизирането на бюджета“. Но от икономическа греда точка такава стъкна е спорна. Продажбата на нефта, която по текущите цени ще донесе само 3 милиарда долара, едва ли ще помогне на страната да погаси 18-трилионния си дълг, коментира още германският вестник. Последната година цената на нефта намаля близо два пъти. Ако в средата на 2014 година един барел американски нефт струваше 100 долара, днес стойността му е под 50 долара. В този случай потребителите ще получат евтин бензин и отопление, но това само ще навреди на компаниите в енергетиката и на държавата.

"Защо Вашингтон обяви плановете си за продажби от резерва именно сега, когато цените паднаха толкова много? Вероятно, защото става дума не само за пари, а и за политика. Решението за продажбата на стратегическия нефт цели да се окаже изкуствен натиск върху пазара и да бъдат отслабени онези държави, за които нефтодобивът е основното средство за попълване на бюджета. По такъв начин САЩ хвърлят ръкавицата на Русия, Саудитска Арабия и Иран, предизвиквайки глобална суровинна война“, заключава изданието.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички