САЩ изнасят повече газ, отколкото внасят


САЩ изнасят повече газ, отколкото внасят
Снимка: iStock/Guliver

2217

Обемът на американския износ на газ за първи път от почти 60 години надвиши вноса. Това съобщи в неделя електронната версия на американското издание The Wall Street Journal.

Изданието посочва данните на американската компания за икономически анализи S&P Global Platts, според които през този месец САЩ са изнасяли средно 210 милиона кубически метра природен газ дневно, а са внесли около 190 милиона. Освен това обемът на природния газ, който е изнасян от САЩ, превишава показателя на внасяното „синьо гориво” в течение на няколко дни през септември. Както се отбелязва в статията, такова съотношение, според американското енергийно ведомство, е наблюдавано за последен път преди почти 60 години.

Според запитаните от Wall Street Journal анализатори балансът между импорт и експорт на природен газ в САЩ може скоро отново да се промени, тъй като приближава зимата, когато потреблението на енергийния носител традиционно се увеличава. Освен това, според тях, общата динамика на нарастване на обемите на доставки на „синьото гориво” от САЩ ще се запази. Според оценките на министерството на енергетиката, към 2020 година САЩ ще заемат трето място в света по обем на износ на сгъстен природен газ.

Най-големият купувач на американски природен газ, според данните на S&P Global Platts, е Мексико. На второ място е Канада. Според анализаторите намеренията на избрания за президент на САЩ Доналд Тръмп да промени основно търговските отношения с тези две страни може да окажат негативно влияние върху доставките на газ в тях.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички