САЩ с официални стъпки за блокирането на "Северен поток 2"


САЩ с официални стъпки за блокирането на "Северен поток 2"
Снимка:

2599

Американският сенатор-републиканец Джон Барасо внесе за разглеждане законопроект със санкции, насочени срещу газопровода "Северен поток 2".

Законопроектът е озаглавен "Сътрудничество в областта на енергийната сигурност със съюзниците в Европа" и като цел номер едно в него е посочено "намаляване на зависимостта на европейските партньори на САЩ от руски енергийни източници, специално природен газ". Като съюзници основно се считат страни-членки на НАТО. Освен това, законопроектът е реакция срещу "използването на енергийни ресурси от страна на Русия като геополитическо оръжие".

Реално санкциите касаят участието на физически и/или юридически лица, участващи в енергиен проект с руско участие, както и продажбата на енергийни технологии на Руската федерация „за изграждането на газопроводи за износ”. Санкциите обхващат технологии, стоки и услуги на стойност над 1 млн. долара и над 5 млн. долара, ако става въпрос за едногодишен период. На санкции ще подлежат и лица, даващи заеми на Русия за проекти за строеж на газопроводи за износ. Санкциите се налагат от президента на САЩ. Ограниченията са известни - на първо място замразяване на активи на нарушителите, за които САЩ разполага с юридически правомощия.

Всъщност, съгласно предложението, не по-късно от 180 дни след евентуалното бъдещо влизане в сила на този закон САЩ трябва "да засили енергийния си износ" към страни-членки на НАТО и партньори на НАТО, за да осигури енергийната им сигурност. Помислено е и конкретно за Япония – под формата на износ на природен газ. Съвсем скоро Япония реши да развива ядрената си енергетика в дългосрочен план, защото Токио счита, че доставките на природен газ в региона стават все по-несигурни. Износът на енергиен ресурс от САЩ ще става по ускорена процедура, след одобрение на американското министерство на енергетиката.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.8387
  • GBP
    1
    2.28913
  • JPY
    100
    1.18867
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички