САЩ ще доставя шистов газ в Япония


САЩ ще доставя шистов газ в Япония
Снимка:

491

Министерството на енергетиката на САЩ даде разрешение за доставка на американски шистов газ в Япония, която може да започне ориентировъчно през 2017 година. За това съобщават в събота сутринта японските медии, съобщи ИТАР-ТАСС.

Разрешението на ведомството ще даде възможност да започне товарене на сгъстения газ от терминала на компанията Фрипорт Ел Ен Джи в Тексас за Япония , а също и за редица други страни, с които Вашингтон засега няма договор за свободна търговия. Интерес към участие в проекта проявяват две японски компании / Chubu Electric Power и Osaka Gas/. Всяка от тях смята да купува от САЩ до 2.2 милиона тона сгъстен природен газ/СПГ/ годишно.

Шистовият газ, производството на който преживявя бум в САЩ струва в момента там пет пъти по-евтино от друг СПГ, купуван от Япония. Според сметките на Банката за развитие на Япония, експортът на американски шистов газ може да съкрати до 2020 година разходите на страната за внос на енергоносителя от чужбина с 15,2 процента.

Досега американските власти се отнасяха негативно към износа на шистов газ заради опасенията, че това ще доведе до покачване на вътрешните цени и ще се отрази негативно на деловата конюнктура.

След аварията на АЕЦ Фукушима 1 в Япония са спрени почти всичси енергийни ядрени мощности, заради което разходите на страната за гориво в топлоцентралите и специално за СПГ. Сега Япония е един от най-големите вносители на СПГ в света. През 2012 година страната е внесла 55.8 милиона тона от този енергоносител.

Напоследък все по-голямо значение за Токио придобива именно руския природен газ, който е 9% от японския годишен внос.

  • Етикети:

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.81667
  • GBP
    1
    2.27939
  • JPY
    100
    1.17503
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички