Саудитска Арабия ще замрази добива на петрол и без договорка с Иран


Саудитска Арабия ще замрази добива на петрол и без договорка с Иран
Снимка: Getty Images / Guliver

2429

Саудитска Арабия обяви, че ще замрази производството на петрол, независимо от това дали ще постигне или няма да успее да договори споразумение с Иран, съобщава The Independent, позовавайки се на делегат преди срещата Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) на 17 април.

Тогава се очаква представители на ОПЕК, включително Саудитска Арабия и Иран, да обсъдят намаляването на производството , за да спрат падането на цените.

„Има споразумение между много страни за замразяване на производството. Защо това да зависи от Иран?”, заяви делегатът, чието име не се посочва в статията.

Това бележи обрат в предишното решение на организацията, че сделката ще се сключи, ако в нея участва и Иран. Откакто санкциите срещу Техеран бяха вдигнати, страната увеличи добива на черно злато.

Решението на Саудитска Арабия да продължи със замразяването с Иран бързо беше заклеймено от критиците, според които Рияд единствен има възможност да увеличи производството в ОПЕК.

Цената на петрола се възстановява бавно от януари насам, когато се търгуваше за около 30 долара за барел – 65% под своя пик от юни 2014 г.

Спадът на приходите от петрола предизвика хаос в страни, където икономиката е зависима от суровината. Саудитска Арабия иска между 6 и 8 милиарда долара заеми от международните кредитори и оряза обществените разходи и местни субсидии, за да се опита да се справи със 100 млрд. долара дефицит.

Първите 300 от най-големите световни петролни и газови компании загубиха 39% от пазарната си стойност, откакто цента на петрола започна да пада през лятото на 2014 г.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички