Сбогуваме се с крушките от 25 и 40 вата, идват мощни светодиоди


Сбогуваме се с крушките от 25 и 40 вата, идват мощни светодиоди
Снимка:

9158

Енергоспестяващи мощни светодиодни LED лампи пускат на пазара българските производители REALUX.

Мощните светодиодни LED лампи имат 30 000 часа живот (т.е. издържат до 30 години) и са 3 пъти по-икономични от останалите светодиодни лампи, 5 пъти от луминисцентните, и 12 пъти от обикновените лампи с нажежаема жичка. Напр. 3 -ватова енергоспестяваща мощна светодиодна LED лампа е алтернатива на 40-ватова обикновена лампа с нажежаема жичка.

Новите осветителни тела се появяват като отговор на европейската забрана да не се използват обикновени крушки от 25 и 40 вата, която влиза в сила от септември тази година. През 2011 г. пък бяха забранени лампите с нажежаема жичка от 60 вата, а през 2010 г. – тези от 100 вата. Целта на директивата е да се намали с 1/3 разходът на ток за домакинствата във всички държави от Европейския съюз.

Очакваното поскъпване на електроенергия през тази година също увеличи търсенето на светодиодни лампи”, допълват от REALUX.

В края на миналата година от НЕК поискаха увеличаване на цената на едро на тока с 4.5 %. Ако искането бъде прието, то ще се отрази и на цената му на дребно.

Енергоспестяващите мощни LED лампи се произвеждат по иновативна технология, която превръща енергията почти изцяло в светлина, а топлинните загуби са минимални (под 10 %). Те се рециклират напълно и не излъчват никакви вредни вещества. Този тип осветление постепенно навлиза и в домовете, но ефектът от него се вижда най-бързо в големи бизнес и административни сгради, заведения, и хотели. В Западна Европа мощните светодиодни лампи навлизат преди около 2 години и в момента се използват широко.

 

  • Етикети:

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички