Семерджиев: Гоним по-евтино парно с по-висока ефективност


Семерджиев: Гоним по-евтино парно с по-висока ефективност
Снимка:

352

Повишаването на ефективността на топлофикационните дружества и прилагането на мерки за енергийна ефективност от клиентите са двете посоки за намаляване на сметките за парно, каза след заседанието на парламентарната икономическа комисия Ангел Семерджиев, председател на ДКЕВР.

Основните разходи на топлофикациите са за газ, но те могат да се намалят с изграждането на високоефективни когенерации и така да предложат услуга на поносима цена, посочи Семерджиев.

Топлофикационните дружества трябва да намаляват загубите си по мрежата, защото ние не признаваме тези техни разходи в пълен обем, каза Семерджиев, цитиран от БТА.

Според председателя на ДКЕВР е разумна идеята на депутата от ГЕРБ Валентин Николов процентът "сградна инсталация" да се налага от етажната собственост.

Това може да залегне с промените в Закона за енергетиката, но трябва да се отчита, че в много сгради има направени реконструкции и промени.

В такива случаи трябва да се направи енергийно обследване, за да се установи справедливият процент "сградна инсталация", смята Семерджиев.

По повод на оповестените днес предложения на електроразпределителните дружества за повишение на цените за услугата електроразпределение на енергия от 1 юли 2012 г., Ангел Семерджиев коментира, че това увеличение ще е по-скоро в долната граница на техните искания - тоест около три процента.

По-рано днес електроразпределителното дружество EVN България, което обслужва Югоизточна България, предложи токът да поскъпне средно с 3.6% от 1 юли.

Предложението на ЧЕЗ е за увеличение на цената с 6.44%, а на Е.ОН - с 9.41%.

С колко ще се повиши крайната цена на тока от следващия регулаторен период обаче зависи и от повишението на цената за пренос, на производствената цена на централите, както и от присъединените нови мощности "зелена енергия".

От следващия регулаторен период в цените ще трябва да се калкулират и квотите парникови газове, които вече ще трябва да се купуват от централите.

Семерджиев обяви, че поскъпването няма да е повече от 8 на сто.

  • Етикети:

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28771
  • JPY
    100
    1.16745
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички