Семерджиев: Обществото трябва да приеме зелената добавка


Семерджиев: Обществото трябва да приеме зелената добавка
Снимка:

415

Количеството на фотоволтаичните паркове, които работят в момента, би се отразило на останалите възобновяеми източници.

Системата не е в състояние да поеме всички техни мощности, обществото трябва да приеме, че трябва да плаща преференциалната цена за тях.

Това каза днес Ангел Семерджиев, председател на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР), предаде БГНЕС.

Семерджиев очаква 7% норма на възвращаемост за инвеститори, които реализират проектите си при сегашните цени.

Ще има и разочаровани инвеститори, но ние развиваме възвръщаемите източници не само заради техните интереси. Няма как да се допусне инвестиционният интерес да определя начина на функциониране на системата, коментира Семерджиев.

"Зелената добавка" е достатъчно висока, тя не се приема еднозначно от обществото, но ние имаме задължение да поддържаме баланс в отношенията между потребители и производители, допълни Семерджиев.

Цените, които сме постановили, се основават на цените на централите, които са били въведени до първи юли, поясни председателят на ДКЕВР.

Според него по никакъв начин няма да се облагодетелстват НЕК и ЕРП-тата, като вероятно ще трябва да плащат повече, отколкото е "зелената добавка".

Парите, които се събират за "зелена добавка" се разпределят за всички производители на ВЕИ, те не отиват нито в НЕК, нито в ЕСО (Електро-системен оператор), ние имаме данни, че те дори са плащали повече, отколкото са получавали. Ние не намаляваме действащите към момента цени, подчерта Семерджиев.

Има 10-годишни планове на системния оператор, които предвиждат какви мощности в какви периоди ще бъдат включвани към електроразпределителната система, посочи председателят на ДКЕВР.

Според него системата не се нуждае от още производители на електроенергия в момента, чрез конвенционалните източници вътрешният пазар е задоволен, а България е и нетен износител за региона. Това е въпрос на анализи и дългосрочна стратегия, допълни Семерджиев.

Общественото обсъждане на доклада на ДКЕВР за фотоволтаичните енергийни източници предизвика дискусия между Комисията и повечето представители на работещите в бранша организации. Основните критики към доклада засягаха избрания източник на информация на ДКЕВР, въз основа на който са направени изчисленията. Става въпрос за малка германска фирма с три референтни проекта на сайта си, както я определиха някои от участниците в обсъждането.

Бизнесът: Подкрепете малките проекти

ДКЕВР трябва да изглежда като една независима институция, но този доклад показва, че ситуацията не е такава, заяви Никола Газдов, председател на УС на Българската фотоволтаична асоциация(БФА).

"Очевидно има политически натиск. Цитирате един източник, който е по-скоро нелеп, не знам как ви е хрумнало да приемете, че тези цени, които са дадени там, са релевантни."

По информация на Газдов осреднената цена към днешна дата на всички типове соларни панели е 64 евроцента, очаква се до края на годината тя да достигне 57 евроцента.

"С този доклад вие слагате кръст на фотоволтаиката в България, сега окончателно може да мине дядо поп и да направи панихида", изрази се Газдов.

Според него причините за сегашната ситуация трябва да бъдат търсени в регулатора.

Газдов помоли ДКЕВР за по-голяма информационна прозрачност. Според него за малките проекти най-ниската цена не е тази, която определя пазарът, капиталовите разходи за един проект от 5 киловата и един от 50 мегавата. "Инвеститорите във ВЕИ са много мразени в момента, но за съжаление Вие (Ангел Семерджиев – бел. авт.) ги водите с малко", допълни Газдов.

Алармираме от години, че това ще се случи, но понеже пишем едни становища, които Вие (Ангел Семерджиев – бел. авт.) изобщо не четете, явно не сте разбрали, допълни Малинка Николова, член на УС на Българска соларна асоциация (БСА).

Единствения начин да се случи този баланс, който Вие търсите, е да се развиват малки проекти, до 30 и 200 киловата, защото това са проектите, които се осъществяват от български инвеститори, парите остават в България, развиват се работни места, развива се индустрия.

По отношение на доклада източникът на информация е безумен, никога не съм вярвала, че това ще го видя в доклад на държавна институция, категорична е Николова.

Нещото, което не ни е ясно – как може един компонент да се промени в 50%-те си процента с 10% и той заедно с другите 8% да даде отражение 30-40% в крайната стойност. Или методиката е много сбъркана, или цените се пишат по "таванния метод".

Ние искаме абсолютно ясна методика, да е ясно откъде взимате данните, ако няма откъде да намерите данни, ние ще ви предоставим, заяви Николова.

Нашето предложение е да не се съобразите с доклада и да вземете решение накъде ще продължи България, ако евентуално остане фотоволтаичен или ВЕИ бизнес в страната, продължи представителят на БСА.

Според нея спирането на всички големи централи е било възможно още през 2010 г. чрез ограничение на цената, а ако цените за малки инсталации са били запазени сегашната ситуация би била избегната.

Предлагали сме го поне три пъти, така че търсете вината във вас (ДКЕВР - бел. авт.), каза още Николова.

Всичко, което казвате, излиза извън рамките на закона, фактите говорят против това, което казвате, коментира Семерджиев изказването на Николова.

  • Етикети:

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички