Шефчович разтревожен заради "Турски поток"


Шефчович разтревожен заради "Турски поток"
Снимка:

1375

Всяко едно решение за строеж на газопровод за подаване на руски газ през Турция трябва да бъде консултирано с Европейския съюз и не трябва да влиза в нарушение на правните ангажименти, заяви енергийният шеф на ЕК Марош Шефчович, съобщи в. "Хюриет".

През декември Русия се отказа от проекта "Южен поток", оценен на около 40 млрд. долара, след възражения от страна на ЕС за потенциално прекомерния руски контрол на газовите доставки за Европа чрез газопровод, по който биха били транспортирани 63 млрд. куб. м. газ по дъното на Черно море до България. Вместо това "Газпром" обяви през януари намерението си да строи до края на 2016 г. подводен газопровод със същия капацитет до един все още непостроен газов хъб на турско-гръцката граница.

По време на посещението си в Турция Марош Шефчович, вицепрезидент на ЕК и отговарящ за Енергийния съюз, заяви, че никакви детайли за руското предложение не са били получени и че всякакви планове трябва да бъдат икономически жизнеспособни и съвместими със задълженията на "Газпром" към неговите дълготрайни европейски клиенти. "Когато говорим за големи доставки за европейските клиенти, виуе не можете да вземате решение без да говорите с тях, без да говорите с ЕС и без да говорите с ЕК", заяви Шефчович на пресконференция в Анкара късно в понеделник. Той изрази загриженост от потенциалното прекратяване на транспортирането по наличните маршрути през Украйна в полза на предложения за изграждане "Турски поток".

ЕС е най-големият консуматор на енергия в света, като годишно изразходва 400 млрд. евро за внос на петрол и газ.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.8056
  • GBP
    1
    2.27846
  • JPY
    100
    1.16121
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички