Ще страда ли Европа от спирането на „Южен поток“?


Ще страда ли Европа от спирането на „Южен поток“?
Снимка:

1521

С решението си за спирането на проекта „Южен поток“ Путин иска да демонстрира влиянието си пред Запада. По думите му от замразяването България ще изгуби по 400 млн.евро годишно от транзитни такси. Какво означава обаче то за самата Европа? Мненията са абсолютно полярни.

Много европейски потребители изграждат своя средносрочна стратегия, без да разчитат на допълнителни газови доставки от Русия. Ето защо отказът на Москва от проекта "Южен поток" няма да се отрази съществено върху европейската икономика, заяви американският експерт Гари Литман в интервю за РИА Новости.

"Съществува незабележима пряка зависимост между конкурентноспособността на компаниите от Европа и предполагаемото строителство на "Южен поток", отбелязва Литман. "Що се отнася до руската икономика, трудно е да се прецени какви ще бъдат последствията за нея вследствие стопирането на проекта".

По думите му с отказа си от "Южен поток" Кремъл всъщност закри дискусията за политизацията на доставките на руски газ за Южна Европа.

Очаквано в Русия информацията е противоположна. „Отказът от строителството на „Южен поток” на пръв поглед е свързан изключително със загуби за Русия. Но това далеч не е така. В крайна сметка европейските потребители ще са тези, които ще страдат, а при това самият ЕС отдавна активно възпрепятства строителството му,“ коментира днес руското издание„Вести”.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83233
  • GBP
    1
    2.2729
  • JPY
    100
    1.1837
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички