Швейцария има най-старите ядрени мощности в света


Швейцария има най-старите ядрени мощности в света
Снимка: iStock/Guliver

12918

Европейската комисия (ЕК) да поиска гаранция от 500 млрд. евро от Швейцария, която да бъде внесена в Европейската централна банка (ЕЦБ), заради ядрения риск, който представлява алпийската държава. За това призова Фолкер Томсън, член на неправителствената асоциация Solar Super State.

Според Томсън това задължително трябва да стане, тъй като Швейцария има най-остарелите ядрени мощности в света съгласно данните от Доклада за състоянието на ядрената енергетика през 2017 година, с автори Майкъл Шнайдер и Антъни Фрогат. Средната възраст на швейцарските атомни мощности е 42 години! Става въпрос за 5 ядрени централи, като за 1 от тях има решение да бъде спряна догодина, а за друга все още тече процес по вземане на решение да бъде спряна евентуално в периода 2029 - 2031 година.

Идеята на Томсън е Швейцария да внесе 500 млрд. евро в ЕЦБ при негативна лихва, докато не изключи и последната си ядрена мощност. Така швейцарските власти ще бъдат принудени да действат по-бързо, защото, според Томсън, рискът от ядрена авария се увеличава постоянно и заради климатичните промени, които водят след себе си природни бедствия.

В момента Швейцарската централна банка има резерви от 692 млрд. швейцарски франка. А щетите от аварията в АЕЦ "Фукушима" отпреди 7 години се изчисляват на между 444 и 630 млрд. щатски долара.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички