Швейцарски фирми безскрупулно са разпространявали токсични горива в Западна Африка


Швейцарски фирми безскрупулно са разпространявали токсични горива в Западна Африка
Снимка: Getty Images / Guliver

3019

Три швейцарски фирми от години заобикалят екологичните стандарти и по скандален начин разпространяват високотоксични горива в няколко страни от Западна Африка. Това става известно от разследване на неправителствената организация в Швейцария Public eye, съобщава БГНЕС.

Разследването със заглавие „Мръсен дизел: как швейцарски търговци наводняват Африка с токсични горива“ разкрива, че става дума за гигантска търговска мрежа, в която роля играят холандските пристанища Амстердам и Ротердам, както и белгийското Антверпен (наричани общо с абревиатурата ARA). Замесени са швейцарските търговци от фирмите „Витол“, „Трафигура“, „Адакс и Орикс“ и няколко по-малки компании. Други големи компании като Glencore, Mercuria и Gunvor, които не разполагат с вериги от бензиностанции, също играят голяма роля в доставките на горива за африканските пазари.

Става известно, че швейцарските търговци безскрупулно използват ниските стандарти в страните на Черния континент и на практика местното население плаща със своето здраве за печалбите им. В проучването на Public eye се виждат шокиращи данни – например дизеловото гориво съдържа 380 пъти повече сяра, отколкото е позволено в Европа.

От доклада, който е с обем от 160 страници, се разбира, че на практика швейцарските търговци изнасят от Западна Африка качествени горива, които в зоната ARA получават токсични добавки и после се връщат в Африка под формата на токсични и опасни за здравето горива. Тази смес е кръстена нарицателно „африкански дизел“. Специалистите от Public eye разкриват, че цинизмът на швейцарските фирми е безкраен, доколкото изнасяния от Нигерия петрол има най-малко сяра от всички видове добиван суров петрол, но след като мине през ARA се връща в Африка като отрова.

Сред страните, които имат най-ниски екологични стандарти и внасят „африкански дизел“, е Мали, следват Замбия, Сенегал, Гана и Бенин. В резултат на отровните горива днес въздухът в Лагос и Дакар е по-замърсен от този в Пекин.

Представители на НПО проверили петролни резервоари в Амстердам и Ротердам и открили в тях висока концентрация на сяра и други канцерогенни вещества.

От Public eye правят извода, че горива, които не могат да бъдат продавани в Европа, се произвеждат на Стария континент и биват изнасяни. Поради което представителите на НПО и техните африкански партньори призовават към налагане на пълна забрана за внос и употреба на некачествено и високотоксично гориво на Черния континент.

Има прогнози, че през 2030 г. в Африка ще има три пъти по-голям брой смъртни случаи, предизвикани от отделяните при работа на двигателите вредни частици във въздуха, отколкото в Европа, Япония и САЩ, взети заедно.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички