След две седмици Европейският съвет подхваща енергетиката и данъчните измами


След две седмици Европейският съвет подхваща енергетиката и данъчните измами
Снимка:

442

На 22 май в белгийската столица ще се състои среща на Европейския съвет, на която ще бъдат обсъдени два важни и актуални въпроса — енергетиката и данъчните измами и укриването на данъци, предаде БГНЕС.

В обръщение на председателя на Европейската комисия Жозе Барозу се посочва, че енергийният микс се различава значително между различните държави-членки, но всички те са изправени пред сходни предизвикателства.

"С тях можем да се справим по-добре, ако действаме заедно. Цените на енергията са много различни в различните части на ЕС, тъй като пазарът ни е разпокъсан. Неизползването на потенциала на енергийната ефективност означава, че предприятията и потребителите плащат повече, отколкото е нужно, за доставената им енергия", заяви Барозу.

Според него част от решението за високите цени на енергията е в ръцете ни. "При условие, че завършим вътрешния енергиен пазар и приложим съществуващото законодателство", заяви той.

"От жизненоважно значение за тази цел е да се завърши изграждането на напълно функциониращ, взаимосвързан и интегриран вътрешен енергиен пазар. Той е от решаващо значение за конкурентоспособността на Европа и не трябва да се разпокъсва", заяви Барозу.

Той смята, че трябва спешно да се приключи транспонирането и прилагането на третия законодателен пакет в областта на енергетиката.  В същия дух трябва да се предприемат спешни мерки за улесняване на устойчивите частни и публични инвестиции, включително на равнище ЕС, в енергийната инфраструктура, която е гръбнакът на вътрешния трансграничен енергиен пазар.

Барозу отново призовава да се продължи с вътрешната и външната диверсификация на доставките. "Това включва намирането на нови международни източници и поддържането на единна европейска позиция по въпросите от глобален характер в областта на енергетиката".

Той също така се обяви за един по-координиран подход между държавите-членки по отношение на увеличаването на дела на енергията от възобновяеми източници, а също и балансиран подход в целия Съюз по отношение на използването на потенциала на неконвенционалните въглеводороди.

"Всичко това е от решаващо значение за повишаване на конкурентоспособността на нашите предприятия, за стимулиране на устойчивия растеж, за предприемане на ответни мерки спрямо промените в световната енергетика и за ограничаване на нарастването на цените на енергията. Трябва да действаме незабавно, в съответствие с предходните заключения на Европейския съвет, и да дадем политически тласък на най-високо равнище", категоричен е Барозу.

По отношение на втория въпрос — данъчните измами и укриването на данъци, Барозу смята, че във време на фискална консолидация държавите-членки не извличат максимална полза от данъчните приходи, които биха могли да съберат, и въпросът за справедливостта се повдига неизбежно.

  • Етикети:

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28771
  • JPY
    100
    1.16745
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички