След промени в закона ще уведомяват с смс-и за спиране на тока


След промени в закона ще уведомяват с смс-и за спиране на тока
Снимка:

708

При оспорване на сметката за ток трябва да отпадне изискването оспорваната сума да се плати, за да не бъде спряна електроенергията. Ако пък предстои спиране на ток, снабдителят трябва да предупреждава клиентите си по телефона, чрез смс, уведомление или по друг достъпен начин. Освен това незаконната такса за включване на тока трябва да се премахне. Това са част от предложенията за промени в Закона за енергетиката, предложени от депутата от БСП и зам.-председател на Комисията по енергетика Явор Куюмджиев, предаде БГНЕС.  

„Трябва да се предвиди независим контролен орган, който да извършва проверка на точността на измерването на електромерите и в случай на несъответствие да се връщат надвзетите суми. Трябва да се предвидят и санкции за отклонения от качеството на доставяната еленергия, съгласно приетия БДС стандарт”, заяви Куюмджиев. Той специално подчерта, че от есента се предвижда такса "повторно включване на тока", която е незаконна, да бъде премахната.

Днес среща с него проведоха представители на организации на потребителите, които настояха, че токът не може да се прекъсва, когато има малко просрочие на плащането. Те силно разкритикуваха и работата на Държавната комисия по енергийно и водно регулиране. „ В света няма регулационен орган като ДКЕВР, в който да се назначават някакви хора, по света са представени субектите на целия процес по наблюдаваните сектори и параметри”, заяви председателят на Федерацията на потребителите Павел Кърлев.

Представителите на потребителските организации обявиха също, че над 70% от сертификатите за зелена енергия са издадени в нарушение на закона и те ще се стремят да докажат това, за да се отнемат нерагламентираните лицензи.

Според депутата Куюмджиев промените в Закона за енергетиката ще лишат монополните доставчици от преимуществата, които досега имаха пред клиентите. Той предложи предложенията му да бъдат проучени от представителите на различните организации и след 10 дни да се направи нова дискусия.     

  • Етикети:

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички