След седмица става ясно дали ще има лицензия за ЕРП-тата


След седмица става ясно дали ще има лицензия за ЕРП-тата
Снимка:

488

След като отложи решението си за поевтиняването на природния газ с три дни, ДКЕВР съобщи, че на 1 юли ще стане ясно дали ще даде лицензия  за доставчик от последна инстанция на ЕРП-тата и НЕК, предаде БГНЕС.

На открито заседание днес енергийният регулатор разгледа докладите на експертите си за даването на лицензии за дейността "доставка на електрическа енергия от последна инстанция" на НЕК, "ЧЕЗ Електро България", "Енерго-Про Продажби", "ЕВН България Електроснабдяване" и "ЕСП Златни пясъци". След лицензирането на доставчиците ДКЕВР ще приеме и контролира нова методика за определяне на цените на електрическата енергия, доставяна от тях.

След като получат лицензиите НЕК и ЕРП-тата ще имат един месец да уведомяват клиентите, които следва да закупуват енергия от свободния пазар за условията и реда за снабдяване от доставчик от последна инстанция и за правото на клиента в срок до два месеца от уведомяването да избере друг доставчик.

Междувременно стана ясно, че потребителите на електроенергия средно напрежение, които са снабдявани от доставчик последна инстанция, ще трябва да заплащат цената на тока, определена от Националната електрическа компания (НЕК), плюс допълнителна фиксирана надценка за самия доставчик. Това заяви пред журналисти Зорница Генова, директор на направление „Регулаторни дейности” на електроразпределително дружество ЧЕЗ, предаде Фокус. Генова подчерта, че тази фиксирана надценка ще покрива разходите на самия доставчик на електроенергия.

  • Етикети:

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички