Спад в търговията с въглеродни квоти


Спад в търговията с въглеродни квоти
Снимка:

369

С 80% е спаднала международната търговия с квоти парникови емисии в годините на кризата, съобщи в ефира на телевизия “България он Еър” брокерът Кирил Джабаров.

Причината е свитото промишлено производство и червената вълна, обхванала напоследък световните стокови пазари. По последни данни в международен мащаб в момента се търгуват 250-300 хиляди тона въглеродни емисии на ден, докато преди години са се продавали по 15-16 милиона тона.

Тъй като евтините въглеродни квоти не стимулират бизнеса да намалява емисиите си, ЕС обмисля нови мерки за стимулиране на пазара.

Първата процедура, която вече е в ход, включва създаването на единен регистър за всички компании от 27-те страни-членки. Другите варианти предвиждат залагане на по-висока цел за спестяване, т.е. задължителното съкращаване на вредните газове с над 20%, или изтегляне от пазара на част от натрупаните количества емисии, което да създаде недостиг. Обсъжданият обем е в размер на цели 1.4 млрд. квоти между 2013 и 2020 г.

Джабаров изрази надежда, че Европейската комисия ще удържи на натиска на компаниите за отлагане на строгите изисквания за въглеродните квоти.

По регламент от 2013 г. централите трябва да купуват изцяло на търг сертификатите за отделения в атмосферата въглероден диоксид, което ще увеличи разходите на компаниите и ще повиши цената на тока. ТЕЦ-овете в по-бедните страни, сред които се нарежда и България, ще плащат само 30% от необходимите им квоти за изхвърляне на парникови газове, но поетапно количеството ще се увеличава, като през 2020 г. ще достигне 100%.

Прогнозата на експертите в сектора е, че в близко бъдеще цените на въглеродните квоти ще се запазят на сегашните нива от едва 6 евро на тон. В следващите 2-3 години обаче има голяма вероятност цената на емисиите да достигне 25 евро, като тенденциите на пазара ще зависят до голяма степен от икономическите политики на ЕС.

  • Етикети:

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички