Спираме износа на ток


Спираме износа на ток
Снимка:

656

В 01.00 часа тази нощ спираме износа на електроенергия. За нуждите на страната има достатъчно количество електроенергия.

Това съобщи министърът на икономиката Трайчо Трайков, след като по-рано днес ТЕЦ Марица Изток 2 спря работа. Спирането на мощностите дойде след миньорска блокада на доставките на въглища.

Начинът да се решават нещата не може да бъде шантаж, отбеляза министър Трайков.

Те пречат на работата на колегите си от ТЕЦ Марица изток 2. Там, където говорим за откровен саботаж, ще разчитаме на съдействието на органите, които имат грижа за сигурността да бъде осигурено минаването на композицията. Стачката освен, че почервенява се разклонява и в частни корпоративни интереси, които нямат нищо общо с интересите на хората от Мини Марица – изток, отбеляза Трайков.

Имаме становище от ДАНС, че стачката в Мини Марица Изток застрашава енергийната система и същевременно - националната сигурност, съобщи още Трайков.

Не искам да мисля, че синдикатите бутат в друга посока освен тази, която декларират открито, каза още министърът.

Според Трайков стачката почервенява.

Преговорите вървят, но ми прави впечатление, че ръководителите на синдикатите тази сутрин отказаха да преговарят с мотива, че не харесват дневния ред.

В началото си мислех, че претенциите, колкото и да са необосновани, са само за бонусите от 1000 лв., но впоследствие синдикатите добавиха искания, които нямат нищо общо с мините, но имат общо с интересите на една личност - собственик на енергийни активи, каза Трайчо Трайков.

На въпрос дали визира Христо Ковачки, министърът съобщи, че имало искания за плащания от НЕК към топлофикации, чийто собственик е Ковачки - например, Бобов дол.

После дойде и подкрепата от Станишев, след това темата яхнаха БСП и опозицията в икономическата комисия, а вчера и президентът Първанов в интервю чух, че се е присъединил - така че стачката, освен че почервенява, се разклонява в корпоративни интереси, които нямат нищо общо с интересите на хора от мините, заяви Трайков.

Той увери, че на миньорите ще бъдат изплатени по 450 лв.

Трудно може целият дебат да бъде сведен само до изплащане на една шапка с пари, както си представят синдикалните ръководители, категоричен е той.

Според него именно профсъюзите са заблудили работниците и служителите, че цялото нарастване на печалбата на мините може да се раздаде като бонуси.

 За 2010 година Мини Марица Изток имаха близо 9 млн. лв. печалба, 2011 година имат 19 млн. лв. печалба и синдикатите са убедили хората да искат цялата тази печалба да се раздаде като бонуси, отбеляза министърът.

  • Етикети:

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички