Спряха последния ядрен реактор в Япония


Спряха последния ядрен реактор в Япония
Снимка:

2449

Последният ядрен реактор в Япония беше напълно спрян в АЕЦ "Ои", съобщи компанията оператор на станцията Кансай Илектрик Поуър, цитиран от БГНЕС.

В 23.00 (17.00 бълг.вр.) реакторът спря производството на електроенергия, а два часа и половина по-късно напълно бе спряна работата му.

Реакторът беше спрян за профилактика, която ще продължи около шест месеца. По закон ядрените реактори трябва да бъдат подложени на профилактика на всеки 13 месеца.

След спирането в началото на септември на третия реактор на същата електроцентрала, четвъртият беше единственият от 50-те активни ядрени реактори в Япония.

Трети и четвърти реактор на АЕЦ "Ои", мощността на всеки от които е 1,18 млн. киловата, са единствените в Япония, които възобновиха работата си след аварията в АЕЦ " Фукушима- 1" през март 2011 година. Това стана през лятото на миналата година, но сега и те бяха спрени за рутинна проверка. Тяхната работа може да бъде подновена само след като Комисията по контрол на атомната енергия реши, че са в съответствие с приетите през юни т.г. нови стандарти за ядрена безопасност. Сега комисията разглежда исканията за рестарт на 12 реактора, но перспективите за възобновяване на работата им остават несигурни.

  • Етикети:

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички