Средиземно море дава нов шанс за реална газова диверсификация и за България


Средиземно море дава нов шанс за реална газова диверсификация и за България
Снимка:

3245

България може и да получи реална възможност за диверсификация на енергийните си източници, ако изиграе добре картите си по отношение на очераващия се нов супергазопровод от Близкия изток през Средиземно море. Става въпрос за тръба, дълга 2000 километра, и тръгваща от бреговете на Израел, минаваща през Кипър и стигаща до Гърция и Италия, предаде Reuters.

Днес, 3 март, на среща в Тел Авив, израелското правителство и министрите на енергетиката на Гърция, Италия и Кипър постигнаха принципно споразумение за реализация на проекта. На срещата присъства и еврокомисарят по енергетика Мигел Канете. Газовото находище, от което ще бъде черпено синьото гориво, е при бреговете на Израел, но е толкова голямо, че достига до териториалните води на Кипър. Обемът на находището се изчислява на 900 млрд. куб. метра само на израелска територия, а при Кипър има още 128 млрд. куб. метра, но според някои проучвания цялото находище може да достигне 2,2 трилиона куб. метра. Планираният газопровод ще струва 6 млрд. евро, като пусковата дата е 2025 година. Засега се предвижда доставките да са за европейския пазар

Акционер в проекта е гръцко-италианският консорциум „Посейдон”, в който влизат гръцката DEPA и италианската енергийна група Edison. Следващата среща между Израел, Кипър, Гърция и Италия по проекта ще е след шест месеца.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички