Станишев: Имаме сериозни аргументи в подкрепа на Белене


Станишев: Имаме сериозни аргументи в подкрепа на Белене
Снимка:

541

Разполагаме със сериозни и солидни аргументи в подкрепа на реализацията на проекта "Белене", каза днес председателят на ПЕС и на БСП Сергей Станишев.

Мнозинството в българския парламент подходиха по безотговорен и антинационален начин по въпрос, който засяга благосъстоянието на българските граждани и взеха решение без сериозни аргументи да бъдат сложени на масата, посочи той.

Инициативен комитет ще организира и ръководи събирането на подписи за предизвикването на референдум за развитието на ядрената енергетика в България чрез изграждането на АЕЦ "Белене", предаде БГНЕС.

В него ще участват 15 души.

В комитета влизат акад. Ангел Гълъбов, проф. Венцислав Кисьов, акад. Васил Сгурев, проф. Велко Вълканов, акад. Георги Марков, чл. кор. Димитър Бучков, бившите директори на АЕЦ "Козлодуй" Иван Генов и Йордан Костадинов, кметът на Белене Петър Дулев, акад. Петър Кендеров, народните представители Румен Овчаров, Янаки Стоилов, лидерът на БСП Сергей Станишев, Станислав Георгиев и проф. Стефан Воденичаров, който ще бъде и председател на инициативния комитет.

С непредсказуемостта на цените на течните енергоносители, държава, която има ядрена енергетика, ще има и добра икономика. България би трябвало да има още една ядрена централа, убеден е проф. Воденичаров.

Още към края на седмицата се очаква да стартира събирането на подписите, За да се проведе национален референдум за "Белене" поне половин милион български граждани с избирателни права трябва да декларират с подписа си желанието си за това.

Въпросът, който се предлага да бъде зададен по време на националното допитване е "Да се развива ли ядрената енергетика в България чрез изграждането на ядрена централа на площадка в Белене?".

Днес започваме едно пътуване, което е голямо предизвикателство. За първи път от 22 години можем да постигнем по ключов въпрос да се произнесат българските граждани.

 Инициативата има подкрепата и на ВМРО-БНД и "Екогласност".

  • Етикети:

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички