Станишев: Спирането на Белене обслужва външни интереси


Станишев: Спирането на Белене обслужва външни интереси
Снимка:

516

 Решението за спиране на АЕЦ"Белене" обслужва външни политически и конкретни икономически интереси.

Това заяви днес Сергей Станишев в централата на БСП по време на участието си в онлайн разговор във Фейсбук за референдума за АЕЦ "Белене" и в отговор на въпрос на БГНЕС.

В това число едни от интересите са свързани със зелената енергия, което е чисто обективно, защото колкото по-малко производство от атомна енергия имаме, толкова по-голяма ще бъде тежестта на цените от ВЕИ - фотоволтаични и вятърни. Това създава допълнителен натиск хората да "клекнат" пред намеренията на правителството за шистов газ, коментира Станишев.

 Защото ще кажат - ама вижте колко бързо расте цената на електроенергията, 13% от 1-ви юли. Те (от правителството - бел. ред.) ще кажат - шистовият газ е по-евтин и т.н., дайте да направим сондите, да използваме тази технология "фракинг" … която обаче никой не може да гарантира, че е безвредна, напротив, има много сериозни основания да се смята, че тя ще отрови водите под Добруджа, ще отрови зърното, хляба, здравето на българина, добави Станишев.

Той е категорично убеден, че не трябва да се дълбае и да се търси шистов газ у нас като алтернатива и като източник на енергия, докато няма 100% гаранции, че тази технология е безвредна. Не случайно във Франция я забраниха, даде пример лидерът на БСП.

В началото на онлайн разговора Станишев получи въпроси от Антон Петров, който го запита колко работни места ще създаде АЕЦ "Белене" и какво ще е отражението на проекта върху българската икономика, както и какви данъци ще събере държавата допълнително, ако започне строителството.

Проектът АЕЦ "Белене" ще създаде между 5 и 10 хиляди работни места само в процеса на изграждане. И още двойно повече като производства, които ще са свързани със строителството, отговори му Станишев.

За последните 25 години България няма по-голям индустриален проект. Нали всички говорят за излизане от кризата чрез инфраструктура. Но "Белене" е и индустриален проект, който е печеливш, категоричен бе той.

Няма съмнение, че АЕЦ "Белене" е един от най-евтините проекти за ядрена централа, продължи отговора Станишев пред поканените на събитието журналисти. Ще има гигантски натиск от правителството към хората, за да обявят подписката за невалидна, смята той. Затова ние продължаваме да събираме подписи, за да неутрализираме възможните усложнения, които ни създават. Целим да се чуе гласът на хората, да направим пробив за повече пряка демокрация , по повече теми, каза лидерът на БСП.

Подписката срещу спирането на АЕЦ "Козлодуй" беше скрита в мазетата на НС, но сега има закон и Бойко Борисов няма да откаже, ако представим нужните подписи, уточни той. Ако бъдат признати, кабинетът е длъжен да направи всичко възможно, за да уважи волята на хората, включително и във финансово отношение, добави той.

АЕЦ "Белене" е замислен като обект с проектно финансиране, не бюджетно, а като проект на НЕК, конкретизира Станишев. Затова 2008 г. бе проведен конкурс с участието на най-големите енергийни компании в Европа и тогава спечели RWE. По-късно RWE беше изгонена от това правителство с аргумента, че няма да има такава централа. "Правителството лъже и хората, които са против ядрената енергетика, с решението си да преместят готовия атомен блок от "Белене" в АЕЦ "Козлодуй", записа като отговор в мрежата бившият премиер.

"Питат ме какъв беше вашият материален интерес от "Белене", каза Станишев пред медиите.

"Този проект бе замислен не като руски, германски, а като български проект, замислен и заради цените на тока. В момента цената е 2-3 пъти по-ниска от тази на ТЕЦ-овете. Благодарение на това имаме по-малко нарастване на цената на тока. ТЕЦ-овете ще поскъпват по много причини в това число и заради отчитането на въглеродните емисии. Другите източници на енергия пък, включително и водните, са още по-скъпи", посочи той. "Питат ме този референдум не е ли признак на страх. Най-големият страх е да вземеш едно решение без консултиране, да скриеш анализа на HSBC, на консултанта и да бягаш като дявол от тамян от референдума", посочи Станишев по време на разговора във Фейсбук.

В доклада на HSBC се казва, че проектът има икономически смисъл, напомни той. Инженерните специалностите в нашите ВУЗ-ове, които подготвят кадри на ядрената енергетика, няма да бъдат закрити, защото Турция вече обяви, че ще прави 12 ядрени блока и ще изпраща свои възпитаници тук за обучение, но ние ще разпилеем нашия ресурс, коментира Станишев. Гарантирам ви, че всеки един проект за ядрена централа в Турция ще бъде по-скъп от нашия, подчерта той. И колкото повече се отлага "Белене" толкова по-скъп ще става, добави Сергей Станишев.

Помните, че когато се водеше война в бивша Югославия в Словения нямаше бойни действия и защо - заради атомната централа там, напомни той.

"Белене" е единственият индустриален мегапроект в България за последния четвърт век, 25 години непрекъснато се разпродава, повтори той. Добре беше, че се видя "гьола"- там имаше разположени заводи за цимент, за строителни конструкции, а правителството и премиерът говорят врели - некипели по важен икономически въпрос за хората, коментира Станишев.

Хората не са глупави и могат сами да си съставят мнението. Решението за спиране на АЕЦ "Белене" изненада всички, бе взето без особени аргументи, независимо, че бяха подписани всички споразумения и че единият реактор бе вече докаран тук, продължи Станишев. Площадката там вече е докарана до кота нула, добави той.

Както е тръгнало не само пенсионерите, учащите, но и работещите няма да могат да си плащат сметките за ток в бъдеще, направи мрачна прогноза бившият премиер, ако проектът "Белене" не се реализира.

За зелената енергия - не я демонизирам, има директива на ЕС за това, директивата дава преференции, за да се намалят емисиите на въглероден двуокис, отбеляза Станишев. България има ангажимент до 2020 г. 16% от производството на енергия да е от зелени мощности. Но…дайте да видим целия списък от разрешения за нови зелени мощности, кои са фирмите, кои са финансиращите институции, да видим какви са интересите. Защо не дават тази информация от правителството - питайте ги, призова той.

  • Етикети:

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички