Стойнев: Докладът за енергетиката цели спасяването на отрасъла


Стойнев: Докладът за енергетиката цели спасяването на отрасъла
Снимка:

559

Докладът за състоянието на енергетиката не цели да злоупотреби с конкретни политики, а да се намерят такива, чрез които да се изведе системата от критичното положение. Това заяви министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев в пленарна зала при обсъждане на Доклада за състоянието на енергетиката, предаде „Фокус”.

По думите на Стойнев за периода 2009-2012 г. задълженията на дружествата се увеличават с 1,5 млрд.лв. Затова оттук насетне са нужни конкретни решения за спасяване на сектора на енергетиката.  

Министърът отново отбеляза, че след промените, предприети от управляващите, е намаляла цената за електроенергията за българския бизнес. „Това не се е случвало никога досега. Основната цел бе именно да се намалят разходите на българските предприемачи, защото ние търсим конкурентоспособност. С приетия законопроект няма да се стигне до увеличение на цената на топлофикационната услуга през зимния сезон. Трябваше да отпушим износа на ток”, посочи Стойнев.

Според него сред проблемите в сектора е непрозрачността при търговете и обществените поръчки.

„2012 г. е дъното на българската енергетика. В 2013 г. влизаме с наследството на сбърканата политика на ГЕРБ. За миналата година имаме загуба от 100 млн. лв. в НЕК, 114 млн. лв. е загубата на „Булгаргаз”, каза депутатът от Коалиция за България Жельо Бойчев.

Междувременно стана ясно, че депутатите са дали срок от три месеца на министъра на икономиката да представи анализ за състоянието на енергетиката у нас.

Стойнев ще трябва да изготви следните анализи: анализ на проблемите при производството на електрическа енергия - по видове първични енергийни източници и технологии на производство; анализ на проблемите при преноса на електрическа енергия и управлението на електроенергийната система, както и на проблемите в механизма на компенсиране на обществения доставчик във връзка с негови задължения към обществото – изкупуване по преференциални цени на електрическата енергия, произведена в резултат на високоефективно комбинирано производство и на електрическата енергия, произведена от възобновяеми източници на енергия; анализ на проблемите при разпределението на електрическа енергия и съотнасяне на тези проблеми с проблемите при преноса на електрическа енергия; анализ на сключените от производствени централи – държавна собственост и НЕК-ЕАД основни договори за доставки и продажби; анализ на сключените от НЕК-ЕАД дългосрочни договори за изкупуване на електрическа енергия, както и на договорите и на заемните споразумения за реализация на инвестиционни намерения за изграждане на нови енергийни обекти за производство на електрическа енергия; анализ на подсектор „Топлоснабдяване“ и проблемите, свързани с кръстосаното субсидиране на топлинната и електрическата енергия; анализ на подсектор „Газоснабдяване“ и на инфраструктурните проекти в областта на преноса и транзита на природен газ на територията на Република България.

В зависимост от резултатите ще трябва да бъдат извършени проверки за финансовото и икономическото състояние на енергийните предприятия.

  • Етикети:

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички