Стойнев: Ядрената енергетика е основен принцип и национална отговорност


Стойнев: Ядрената енергетика е основен принцип и национална отговорност
Снимка:

7857

Основен принцип и национална отговорност в областта на ядрената енергетика е осигуряването на безопасността на съоръженията, заяви министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев по време на кръгла маса, посветена на ядрената безопасност, която се проведе в резиденцията на британския посланик Н. Пр. Джонатан Алън.

По думите му задължение на правителството е разработването и прилагането на адекватно законодателство в областта на ядрената сигурност и безопасното управление на радиоактивните отпадъци.

Пред участниците в дискусията министър Стойнев подчерта, че ядрената енергетика е един от ключовите отрасли в икономиката на България. През последните 3 години тя има дял от 35 % от общия микс електроенергия в страната. В стремежа към осигуряване на устойчиво развитие и нисковъглеродна икономика, българското правителство подкрепя ядрената енергетика при спазване на международните принципи за сигурност, безопасност и икономическа целесъобразност, подчерта Стойнев.

Той изрази позицията на България, че всяка държава-членка има правото сама да определя енергийни си микс, при спазване на най-високи стандарти за безопасност. "В този смисъл искам да подчертая, че страната ни развива своята ядрена програма за мирни цели от началото на 60-те години на миналия век и е активен член на МААЕ от началото на същия период", допълни още той.

Участниците в кръглата маса се обединиха около тезата, че ядрената енергия следва да има своето сериозно място за посрещане на бъдещите енергийни нужди, тъй като тя няма негативно влияние върху климата. Възможността тя да се използва за подобряване сигурността на енергоснабдяването и да се контролират емисиите парникови газове кара все повече страни да преоценяват своето отношение към нея. Безопасността трябва да бъде водещо условие в развитието на сектора както за вече функциониращите централи, така и за новостроящите се. Участниците в дискусията изтъкнаха необходимостта от инвестиции в повишаването на безопасността и свързаните с това високи технологии като ключов фактор за развитието на ядрената енергетика.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички