Стойнев: НЕК е в критично финансово състояние


Стойнев: НЕК е в критично финансово състояние
Снимка:

18588

В момента НЕК се намира в критично финансово състояние, съобщи икономическият министър Драгомир Стойнев, цитиран от БГНЕС. Задълженията на дружеството са в размер на 1,9 млрд. лв.

Задълженията са както следва: БЕХ – 755 млн.лв., АЕЦ Козлодуй – 320 млн.лв., Контур Глобал ТЕЦ3 – 115 млн.лв., АЕS ТЕЦ1 – 115 млн.лв., Топлофикационни дружества – 60 млн.лв., Заводски централи – 40 млн. лв., ВЕИ производители – 110 млн. лв., Доставки и услуги – 60 млн. лв. и други. 

За съжаление системата ще продължава да губи пари. Ще има и санкции срещу българската държава, каза още Стойнев и подчерта: "Трябва да разделим ЕСО от НЕК. В съответствие с ангажиментите ни като страна-членка на ЕС и задължението да отговорим на Третия либерализационен пакет държавата трябва да се раздели елкетропреносната мрежа от системния оператор, т.е. ЕСО от НЕК. Срокът да бъде извършено това изтича днес". 

Акциите на ЕСО не са вписани в полза на БЕХ, въпреки че още в края на месец април тази година те са отписани от НЕК, но не са предприети действия за прехвърлянето им. С Протокол на СД на БЕХ от 27 май 2013 г. - 2 дни преди да стана министър, е променен уставът на ЕСО и е освободен тогавашният Съвет на директорите, което реално е блокирало процедурата. Тази отговорност се носи изцяло от служебния кабинет. 

Тази седмица ЕСО ще предприеме процедура за вписване на новия устав и промяната на собствеността на акциите, с което ще стартира процесът по разделянето, и акциите ще бъдат прехвърлени на новия собственик – БЕХ. 

Заради това забавяне всеки ден от днес нататък до финализиране на разделянето, ако има санкции и от ЕК, НЕК трябва да плаща по наказателна процедура 9 000 лева на ден (бел. ред. - за липсата на разделение на ЕСО и НЕК и за преноса на газ има заведени две наказателни процедури от страна на ЕК. Общата глоба е 16 896 евро на ден - 8448 евро за преноса на газ и 8448 евро за липсата на разделение на ЕСО и НЕК. Не е ясно защо министър Стойнев говори за 9 хил. лева, като трябва да са евро). Това ще стане, защото някой е искал да блокира системата. 

Стойнев каза, че се надява да не започнат от утре санкциите на ЕК. "Тази бомба, която заварваме, до 3 месеца смятам, че ние ще успеем да се оправим. Приблизително 900 000 лева глоба (бел.ред. - при глоба от 8448 евро на ден, каквото се упоменава в официалното съобщение на Европейската комисия, за три месеца става въпрос обща финансова сакнция за малко над 760 хил. евро, не 900 хил. лева), ще платим заради несвършена работа, заради оставен хаос. До 3 месеца смятам, че ще успеем да се справим. Дупката в бюджета всеки ден се отваря. За съжаление някои хора обясняваха как са си вършели добре работата. Дано няма санкция от ЕК. Истината е, че в момента от утре нарушаваме европейското законодателство. Прокуратурата е необходимо да се намеси за това, че се води такава безстопанственост", категоричен е Стойнев.

"В АЕЦ Козлодуй са провеждани търгове без предварително обявена долна граница и така са договаряни цени от порядъка на 55 лв. на Мвтч, а реално би следвало да бъдат 67 лв. Така определени фирми - търговци, които изнасят нереално евтин ток от България, са печелили на гърба на обикновения гражданин. Всички трябва да научат истината за случващото се в централата". 

Един и същ продукт от едно и също дружество се продава с разликата от 12лв/мвтч, от която се облагодетелстват определени фирми и свързаните с тях лица, подчерта енергийният министър. Централата трябва да продава на една и съща цена ел. енергията си за вътрешния и външния пазар, т.е. на пазарен принцип. В противен случай АЕЦ Козлодуй сваля изкуствено цена на ел. енергия, търгувана на българския пазар. 

На 22 май 2013 г. отново БЕХ, вместо НЕК, обявява търг за избора на Консултант за извършването на Консултантски услуги по изготвянето на анализ на дългосрочни договори на НЕК за изкупуване на електроенергия от американските централи ТЕЦ AES Гълъбово и ТЕЦ Контур Глобал Марица изток 3, съобщи той. Търгът е на стойност 2 млн лв и министърът е разпоредил да бъде спрян. 

Искам да Ви съобщя още един скандал, продължи Стойнев - на 17.04.2012 г. Валентин Николов в качеството си на председател на СД на БЕХ е подписал договор за възлагане на управление на БЕХ с тогавашния изпълнителен директор Михаил Андонов. Според договора последният има право да се разпорежда с дълготрайните материални активи на БЕХ в размер на 10%, без да иска разрешение от Съвета на директорите на дружеството. Това е прецедент - това не се е случвало никога. На практика това му дава възможност да продаде всички язовири и каскади на НЕК. Той поиска бившият министър Делян Добрев да каже дали е знаел за това. Защо служебният министър Асен Василев не е реагирал, попита Стойнев и подчерта: "Дори министърът на икономиката и енергетиката няма такива права". 

Министърът на икономиката и енергетиката е възложил проверка на договора на строителния надзор на АЕЦ Белене, който е в размер на 2 млн. евро. Договорът е сключен по време на служебния кабинет, при положение, че строителството на АЕЦ Белене вече бе замразено. 

Той поиска ДКЕВР да обърне внимание на така наречената добавка "Трайков", която ощетява всички потребители и най-вече стопанските. Според нея всички потребители на мрежи средно и ниско напрежение плащат такса достъп върху инсталирана мощност, а не върху потребление, както би било справедливо. Министърът ще покани следващата седмица ДКЕВР да дискутират въпроса.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83543
  • GBP
    1
    2.29006
  • JPY
    100
    1.19222
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички