Стойнев: Подготвя се ново поевтиняване на тока


Стойнев: Подготвя се ново поевтиняване на тока
Снимка:

678

Предстои ново поевтиняване на тока, което може да стане до няколко месеца. Това заяви пред БТВ министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев. Крайното решение за новата мярка ще бъде взето от ДКЕВР, но икономическото ведомство изготвя промени, които да дадат възможност за още един спад на цените.

„Ако предложенията, които подготвяме бъдат приети, има вероятност да намалим цената на тока с още 5%”, каза Стойнев. Той не уточни от кога ще влезе в сила новото ценообразуване, но коментира, че желанието му е това да стане след Нова година.

Темата за цената на електроенергията се върна отново на дневен ред след влизането в сила на актуалните 5% по-евтина електроенергия и сигналите от потребители, че всъщност не отчитат понижаване в сметките си. Преди ден от ЕРП-тата заявиха, че сметките за ток за бита през август не са се увеличили, а дори са се понижили с 12% в сравнение с август 2012 г.

Част от промените ще минат през дискусии с производителите на зелена енергия, разкри министърът, без да коментира дали ще се променят начина и цените, по които се изкупува тяхното производство.

След среща с омбудсмана Константин Пенчев по повод лавината от сигнали, че сметките за ток през август изглеждат по-високи, Стойнев отново коментира, че вината за ситуацията е на енергото. „Сегашното правителство постигна голям успех, имаше желание на ЕРП да има увеличение на цената с 20-30% това не се случи, нещо повече, имаше намаление с 5%. Проблемът е в прозрачността”.

За по-ефективна защита на потребителите до дни ще бъдат създадени 4 помирителни комисии към Комисията за защита на потребителите, в областите енергетика, телекомуникации, транспорт и финансови услуги. Целта им е решаване на споровете преди да влязат в съда.

И след замразяването на проекта АЕЦ Белене по него са плащани големи суми, каза Стойнев. „Последната фактура, по която има плащане е от 29-ти май.Това са 700 хиляди - конкретните хора вече са си поели своята отговорност”, обясни министърът.

За последните 3 месеца в министерството са постъпили още 3 фактура по проекта Белене. Те не са платени.

  • Етикети:

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички