Стойнев: Трансадриатическият газопровод може да стане ключов за България


Стойнев: Трансадриатическият газопровод може да стане ключов за България
Снимка:

548

Диверсификацията и сигурността на доставките на природен газ в България са едни от основните приоритети. Това каза министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев по време на среща с представители на "Трансадриатик пайплайн" – собственик на проекта за изграждане на Трансадриатически газопровод, съобщиха от икономическото ведомството. Според Стойнев изграждането на Трансадриатическия газопровод може да се превърне в ключов за България проект.

Изграждането трябва да се разглежда от България като изключително важен за постигане на диверсификация на доставките на природен газ за страните от Югоизточна Европа, включително и от Каспийския регион, допълни министърът.

По думите му проектът може да се превърне в ключов източник на доставки на природен газ за страната ни чрез взаимодействие с междусистемната газова връзка между България и Гърция. С реализирането на реверсивната връзка с южната ни съседка, ще се постигне реална диверсификация на източниците на природен газ за България, подчерта министър Стойнев. Това ще осигури и възможност за доставка на природен газ по Южния газов коридор. Освен това българската страна работи и по реализирането на реверсивни връзки и с други съседни страни – Турция, Румъния и Сърбия.

Проектът за интерконектор България – Гърция (IGB) има екологично одобрение и се провежда проектиране. През следващите месеци ще станат ясни търговските условия за пренос на природен газ. Към момента проектът е на етап утвърждаване на трасе, площадки и проектиране. По този начин, още преди да са стартирали доставките, участниците в Трансадриатическия газопровод ще са наясно с условията, при които ще се осъществява преносът на природен газ до България и страните от Югоизточна Европа.

  • Етикети:

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82243
  • GBP
    1
    2.27435
  • JPY
    100
    1.16892
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички