Стойнев: „Южен поток” остава стратегически проект за страната


Стойнев: „Южен поток” остава стратегически проект за страната
Снимка:

573

Южен поток ще се финансира на проектен принцип, няма да има държавни гаранции, няма да се харчат и парите на българските данъкоплатци. Това заяви министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев след проведената днес среща с премиера Пламен Орешарски и изпълнителния директор на "Газпром" Алексей Милер, предаде БГНЕС.

По думите на Стойнев „Южен поток” остава стратегически проект за България. Създадена е проектна компания "Южен поток - България", където 50 на 50 е руската и българската част. Това ясно показва, че се защитава националният интерес. Ще ускорим работата по проекта, допълни министърът.  

Проектът „Южен поток” се реализира с известно закъснение, заяви изпълнителният директор на "Газпром" Алексей Милер. Очаква се първият газ по тръбата да пристигне в България през декември 2015 г. Инвестициите на „Газпром” у нас възлизат на 3.1 млрд.евро.  От компанията заявиха, че са сигурни, че сроковете за строителството ще бъдат спазени.

„Руската страна е готова да финансира в пълен обем дейностите, които ще се извършват в този сектор. Делът на българската страна ще бъде възстановяван за сметка на таксите за пренос на газ по време на експлоатацията на газопровода”, посочи Алексей Милер. България се ангажира да не взима транзитни такси в продължение на 15 години.

По план строителството на "Южен поток" на българска територия трябва да започне в средата на лятото. Проектът обаче още няма одобрена оценка за въздействие върху околната среда. Няма издадено и разрешение за строителство.

  • Етикети:

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80361
  • GBP
    1
    2.28258
  • JPY
    100
    1.15757
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички