Стъпваме на енергийния пазар в Босна и Херцеговина с проекти за над 1 млн. лв


Стъпваме на енергийния пазар в Босна и Херцеговина с проекти за над 1 млн. лв
Снимка:

11113

За първи път българска компания стъпва на енергийния пазар в Босна и Херцеговина, като се очаква да изпълни проекти за над 1 милион лева до края на 2013 г.

Това обявиха от родното предприятие Централна енергоремонтна база (ЦЕРБ ЕАД), които са изпълнител на проектите.

Първата поръчка към българската фирма е технически преглед и ремонт на генератор в една от най-големите топлоелектрически централи в Босна и Херцеговина - ТЕЦ Какан (TEC Kakanj). Проектът е възложен на ЦЕРБ от най-голямата енергийна компания в Босна и Херцеговина, Elektroprivreda BiH след провеждане на търг. Българското предприятие спечели конкурса в надпревара с още няколко компании, сред които световното име в бранша - хърватския концерн KONČAR Zagreb.

ТЕЦ Какан (TEC Kakanj) захранва с електричество столицата Сараево (над 400 000 жители), и с парно град Какан (56 000 жители) и населените места около него. Генераторът, който ще бъде ремонтиран, е произведен преди 45 години, с капацитет 100 MW и тежи над 100 тона. Той ще бъде вдигнат с кран и разглобен на части. Всяка част ще премине през технически преглед и ако се налага, ще бъде извършена рехабилитация. Цялата процедура ще бъде изпълнена в продължение на 2 месеца.

Богатият опит в подобни ремонти е един от критериите, по които българската енергоремонтна база е избрана да изпълни проекта. Предприятието поддържа генератори на гръцките ТЕЦ-ове на о-в Родос, о-в Лесбос и о-в Крит. От компанията отбелязват, че все по-често български фирми печелят търгове за енергийна профилактика и ремонт на съседни държави.

ЦЕРБ е най-голямото българско предприятие за диагностика, ремонт и поддръжка на електрически машини и съоръжения. У нас работи по проекти на НЕК ЕАД, ЕСО, Е.ОН, ЧЕЗ Разпределение, Мини Марица Изток ЕАД, Лукойл, БДЖ.

 

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички