Световната банка очаква цените на петрола да се вдигнат


Световната банка очаква цените на петрола да се вдигнат
Снимка: iStock/Guliver

1653

Световната банка повиши своите прогнози за цените на петрола през 2016-а година до 41 долара за барел от 37 долара за барел в предходния си доклад "Перспективи на пазарите на суровини". Институцията отчита няколко фактора и най-вече рязкото намаляване на петролното производство в САЩ през втората половина на първото тримесечие, предаде БНР.

Според СБ растежът в производството от страните извън ОПЕК се е понижил от 2,3 млн. барела на ден до едва 40 хиляди барела през последното тримесечие на миналата година, като това представлява първо намаляване на растежа на добивите на "черното злато" от 14 поредни тримесечия. В същото време банката прецени, че предлагането на ценната суровина извън картела е спаднало с 300 хиляди барела на ден през първото тримесечие на настоящата година, като най-солиден спад от близо 10 години насам е бил отчетен в САЩ.

Преди време Енергийната информационна агенция (EIA) на САЩ прогнозира, че производството в страната ще продължи да се забавя до 7,9 млн. барела на ден през третото тримесечие на следващата година от 9,3 млн. барела ежедневен петролен добив в края на миналата година.

Междувременно голямата американска банка JP Morgan също повиши своите прогнози за петролните цени през настоящата година. Според нейния нов месечен петролен доклад средната цена на петрола сорт брент през 2016-а година ще достигне 41 долара за барел вместо досегашните прогнози на банката за 37,5 долара за барел. За американския лек суров петрол JP Morgan вече очаква осреднена цена от 40 долара за барел през настоящата година.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички