Световната банка прогнозира по-високи цени на петрола през 2017 г.


Световната банка прогнозира по-високи цени на петрола през 2017 г.
Снимка: iStock/Guliver

2626

През 2017 г. суровият петрол ще се продава на цена до 55 долара за барел. Това гласи обновената прогноза на Световнаат банка, която взима под внимание очакваното споразумение на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) за ограничаване на производството. Предишната прогноза (от юли) беше за 53 долара за барел.

Цената на енергията, която включва петрола, природния газ и въглищата, се очаква да нарасне с почти 25% през следващата година - по-голям ръст, отколкото предходната прогноза, посочи Световната банка при представяне на своя последен тримесечен доклад "Перспективи на пазарите на суровини", предаде БНР.

"Ние очакваме стабилно покачване на енергийните цени през 2017 година благодарение на по-скъпия петрол", заяви старши икономистът на банката Джон Бафес. "Въпреки това съществува значителна несигурност относно ценовите перспективи, тъй като ние очакваме детайлите и самото прилагане на споразумението на ОПЕК и ако то в крайна сметка действително се осъществи, това несъмнено ще се отрази на петролните пазари", допълни той.

Плановете на картела да ограничи своето производство до диапазона между 32,5 милиона и 33,0 милиона барела на ден в сравнение с рекордния добив от 33,6 млн. барела дневно, регистриран през септември, би представлявало първо ограничаване на добива от 2008-а година насам.

В същото време Световната банка запази без промяна своята прогноза за средната цена на петрола през настоящата година от 43 долара за барел.

Един от най-големите проблеми със свръхпредлагането за последните няколко десетилетия разтърси световния петролни пазари в продължение на повече от две години, като цените се сринаха от нива над 100 долара за барел през 2014-а година до дъна около 27 долара за барел в началото на текущата година. Последва обаче стабилизация на петролните цени около 50 долара за барел отчасти поради намаляване на производството на страните, които не са членки на ОПЕК, както и с оглед на нарушените доставки в част от членовете на картела.

В новия доклад на Световната банка се прогнозира скромно ценово възстановяване и при голяма част от останалите пазари на суровини, включително на цветните метали и на цените на селскостопанските продукти през 2017 година, тъй като се очаква засилване на търсенето и затягане на предлагането.

Цените на металите и на полезните изкопаеми се очаква да нараснат през следващата година с 4,1% при предишна прогноза на водещата банкова институция за тяхно повишение с 3,6 на сто. Цените на селскостопанските стоки вероятно ще поскъпнат догодина с 1,4% - малко по-слабо от юлската прогноза, поради по-умерено от очакваното повишение (с 1,5%) на цените на храните, докато цените на напитките може би ще отбележат малко по-голямо понижение (с 0,6%) с оглед на очакванията за по-голям добив на кафе.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички