Световните медии: България загърбва Белене


Световните медии: България загърбва Белене
Снимка:

413

Плановете на България за изграждането на АЕЦ Белене влязоха днес в световните медии. Агенциите цитират интервюто на Борисов за националната телевизия.

България ще изостави построяването на нова атомна електроцентрала по р. Дунав с мощност 2000 мегавата, коментира Ройтерс, като се позовава на изявлението на премиера.

Страната беше сключила договор за изграждане с руската фирма „Атомстройекспорт”, припомня агенцията.

Българският премиер заяви, че обмисля оттеглянето от споразумението с руската компания „Атомстройекспорт” за изграждането на АЕЦ „Белене” на брега на река Дунав, коментира и АФП.

Премиерът посочи, че вече три години не е открит друг инвеститор. Той добави, че очаква доклада за проекта на британската банкова група HSBC.

Поводът за публикациите

Аз лично изпратих Дянков и Трайков в Москва, за да кажат на руснаците, че няма да строим "Белене", обяви днес в студиото на "Денят започва" министър-председателят Борисов.

В този проект са вложени 1 милиард и 380 милиона "живи български левчета", подължи той и добави, че е разпоредил да се изплати целият реактор, за да бъде прехвърлен в АЕЦ "Козлодуй".

Тази централа има лиценз и може да започне да се строи от утре, но какво и липсваше - финансово-икономическа обосновка, да се знае каква й е цената, да се знае какво й е бъдещето след 15-20-30 години и най-важното - да бъде диверсифициран проектът, сиреч да сме независими от руснаците.

До този момент ние не можем да отговорим на нито един въпрос и се надявам до края на месеца да знаем точно, каза още Борисов и обобщи: "Аз ще предложа на президента Плевнелиев да обмисли каква е възможността за един референдум и за "Белене", и за шистовия газ."

  • Етикети:

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82481
  • GBP
    1
    2.28811
  • JPY
    100
    1.16232
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички