Технология трансформира стъпките в светлина


Технология трансформира стъпките в светлина
Снимка:

3591

Иновативна инсталацията от плочки Pavegen, която превръща кинетичната енергия от стъпките на хората в електричество, беше открита снощи пред Народния театър "Иван Вазов".

Новаторския технологичен проект се реализира в рамките на проекта Keep Walking на Johnnie Walker.

Българите избраха технологичното решение сред общо три предложения, като го подкрепиха с 40 млн. крачки, събрани във Фейсбук и чрез специално разработеното приложение за iPhone.

Инсталацията беше открита от министъра на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков и посланика на проекта Keep Walking за България режисьора Явор Гърдев, които първи минаха по нея и демонстрираха нейните възможности.

Новите технологии в енергетиката ще стават все по-ефективни и по-евтини. Иновация като плочките Pavegen може да генерира практически неизчерпаема енергия, но е важна и цената на произведения ток, подчерта министърът.

По думите му е ясно, че ядрените и въглищните централи, както и всички традиционни източници на енергия, няма да се дадат "без бой". Затова технологиите, които нарушават старите бизнес модели, имат нужда от нашата подкрепа.

Трайков изчисли, че разстоянието от неговия кабинет в МИЕТ до Народния театър, където бе представена инсталацията, е 250 крачки.

Ако човек го измине пеша, ще се генерират около 1,5 киловата електрическа енергия. Трайков илюстрира ефекта от иновацията и с още едни пример - ако по една плочка в продължение на 100 денонощия минават хора, ще се произведе толкова електрическа енергия, колкото от хидроенергийния възел "Цанков камък" за половин час. И това не е никак малко, подчерта министърът.

Любопитен факт е, че освен България, и останалите европейски държави, в които се реализира проектът Keep Walking, избраха Pavegen.

Ние обаче сме първата страна, в която ще видим как инсталацията от плочки превръща енергията от стъпките на хората в електричество и как реално с действията си можем да допринесем за по-доброто бъдеще, сподели на откриването Явор Гърдев.

Pavegen е система от плочки, които, поставени върху настилката на оживени пешеходни зони, превръщат стъпките на хората в един неизчерпаем източник на електроенергия.

Изобретението е дело на 25-годишния англичанин Лорънс Кембъл-Кук, който разработва прототипа му още докато учи в университета. 100% от повърхността на плочките е от рециклирана гума, а основата – от над 80% рециклирани материали.

Технологията на Pavegen печели много награди, номинирана е и за „Продукт на годината” във Великобритания, наред с разработки като iPad на Apple.

Всяка стъпка върху инсталацията от плочки Pavegen генерира 6 W електричество.

Изчисленията показват, че ако Pavegen събере стъпките на всички българи, които се включиха в проекта Keep Walking, генерираното електричество ще бъде достатъчно, за да покрие нуждата от енергия на Народния театър „Иван Вазов” за около два месеца и половина.

В двуседмичния период, в който инсталацията Pavegen ще бъде показана пред Народния театър, всеки може да мине по нея и да види личния си принос за едно устойчиво развитие на града ни.

 

 

  • Етикети:

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28771
  • JPY
    100
    1.16745
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички