Токът скача шоково от днес, компенсират най-бедните


Токът скача шоково от днес, компенсират най-бедните
Снимка:

4922

От първи юли влизат в сила новите цени на тока и газа. Електричеството скача с 13 на сто, а синьото гориво с близо 5 процента, предаде БЛИЦ.

Освен това столичани ще плащат с 5 на сто по-скъпа вода и с близо 3 на сто повече за парно.

Зелената енергия, покачването на цената на газа, както и дългосрочните договори за закупуване на ток доведоха до драстичен скок на тока. Шефът на държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Ангел Семерджиев мотивира скока с това, че Националната електрическа компания (НЕК) не може да покрива разходите си за възобновяеми енергийни източници.

“В началото на 2012 г. интересът към построяването особено на фотоволтаични централи силно нарасна. Инвеститорите започнаха ускорено изграждането и въвеждането в експлоатация. НЕК беше задължена да покрива всички тези разходи. Има дефицит в паричните потоци не по-малък от 130 до 150 млн. лв.”, коментира Семерджиев преди дни.

Абонатите на топлофикациите в София, Велико Търново, Русе и Перник ще плащат и по-скъпо парно. Решението на регулатора да увеличи тока с 13 на сто дойде изненадващо за потребителите. Дни преди да комисията да обяви новите цени, шефът й продължаваше да обещава, че увеличението ще е около 10 на сто.

Правителството ще обсъди какви мерки трябва да се предприемат, за да се компенсират социално слабите хора в страната за поскъпването на тока, заяви премиерът Бойко Борисов във Видин.

“Близо 300 000 са бедните хора в България, за които трябва да се помисли чрез енергийните помощи, отпускани от Министерството на труда и социалната политика, да не усетят това поскъпване на тока”, заяви Борисов.

Премиерът беше във Видин по повод строителството на “Дунав мост 2”. Той обеща, че изграждането му ще бъде завършен в срок – в края на ноември.

Редактор: Ая Косарова

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички