Топалов: Има сценарий за ликвидирането на въгледобива


Топалов: Има сценарий за ликвидирането на въгледобива
Снимка:

604

Убеден съм, че има сценарий за ликвидирането на въгледобива, заяви председателят на миньорската федерация на КТ "Подкрепа" Владимир Топалов (на снимката), цитиран от БГНЕС. От синдиката са притеснени, че може да се стигне до фалити в сектора, дори до протести. Възможно е дори да се стигне до 70% увеличение на електроенергията, ако от микса бъдат извадени всички централи, работещи на въглища и на тяхно място влязат централи, произвеждащи по-скъпа електроенергия.

Според Топалов в момента всички въгледобивни предприятия в страната работят на загуба. Без значение дали тези предприятия са държавни или частни, загубата им поражда ред проблеми, заяви той. Очаква се загубата на "Мини Марица Изток" до края на годината да достигне между 140 и 160 млн. лв. В мина "Ораново" също се работи на загуба.

Близо 3 500 миньори пък са заплашени от съкращения към момента. През есента може да има дори още по-драстична вълна на уволнения в сектора, опасяват се от синдиката.

"При всички положения протести ще има, ще има блокирани на магистрали, кръстовища и пътища", заяви категорично Топалов. Към момента обаче не е ясно дали протестите ще започнат още този месец или миньорите ще изчакват септември, когато депутатите ще се върнат на работа. Миньорите имат нужда от работещ парламент, тъй като за да се решат техните проблеми са нужни и законодателни промени.

"Ние не искаме да бъдем използвани за политически цели, има ясни и точни, конкретни неща, които искаме. Ние не искаме някой, който предлага да се направи "пиене на кафе" в мините в Перник. Има хора и лобита, които биха искали това да се случи, но ние искаме да оцелеем, искаме работа, заплати и условия и не искаме някой да ни убеждава, че трябва да се свалят тези, за да дойдат онези, искаме проблемите да бъдат решени", подчерта Топалов.

Вече в почти всички дружества е започнала процедура за намаляване на персонала, съкращения, намаляване на разходи. Стига се и до там, че започват да се пипат неща, свързани с осигуряването на здравословни и безопасни условия на труд, а това води до увеличаване на риска от трудови злополуки и травматизъм, коментира още председателят на миньорската федерация.

До края на август сформираната работна група, която до преглежда цялата нормативна уредба, свързана с безопасните условия на труд, трябва да излезе с конкретни предложения за промени. В хода на обсъжданията в работната група дори е възникнала и идеята за създаването на минна агенция.

Топалов се обърна към енергийния министър Драгомир Стойнев за решаване на въпроса с цената на въглищата. От министъра зависи цената да бъде увеличена, подчерта синдикалистът. Той прогнозира, че ако фалира въгледобивът неминуемо ще се стигне до увеличение на цената на електроенергията. Според него ако от енергийния микс отпаднат централите, работещи с въглища и на тяхно място влязат централи, произвеждащи по-скъпа електроенергия, цената на тока може да скочи със 70%.

Според КТ "Подкрепа" би могло да се работи за изнасяне на електроенергия произвеждана от ТЕЦ "Марица Изток 3" към Турция. "Има търсене на електроенергия в Турция, а и цената там е по-висока. Изваждането на американските централи би свалило цената на електроенергията", коментира още Топалов.

 

  • Етикети:

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.8387
  • GBP
    1
    2.28913
  • JPY
    100
    1.18867
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички